Suđenje Ristaniću za zločine u Brčkom: Prigovori relevantnosti na dokaze Tužilaštva

  Đorđe Ristanić. Izvor: BIRN BiH

  Na suđenju Đorđu Ristaniću, Državno tužilaštvo je uložilo set materijalnih dokaza o Ratnom povjereništvu Skupštine Opštine Brčko, na koje je Odbrana uložila prigovor relevantnosti.

  Tužilac Seid Marušić je, između ostalih dokaza, u sudski spis uložio naredbu Ratnog povjereništva Skupštine Opštine Brčko, kao i rješenje povjereništva o izboru predsjednika Izvršnog odbora od septembra 1992. godine.

  Priloženo je i rješenje Ratnog povjereništva od 29. septembra 1992. o razrješenju predsjednika Izvršnog odbora, te rješenje povjereništva o imenovanju komisije za razmjenu koje je sačinjeno 30. oktobra iste godine.

  Tužilaštvo BiH u sudnici nije obrazložilo na koje okolnosti uvodi dokaze.

  Advokatica Lejla Čović je uložila prigovor relevantnosti, pojasnivši da se njen branjenik Ristanić optužnicom tereti kao predsjednik Ratnog predsjedništva, a ne povjereništva.

  Tužilac Marušić je u sudski spis uložio i tri registratora fotodokumentacije s tri lokacije gdje su vršene ekshumacije iz masovnih grobnica na području Brčkog.

  Braniteljica Čović je uložila prigovor na fotografije kazavši da su one sačinjene u drugom predmetu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), da ti predmeti “nemaju vezu”, kao i da nema dokaza da je Tužilaštvo BiH komuniciralo s MKSJ-om o ustupanju dokaza.

  Tužilac Marušić je naveo da on posjeduje dokument o načinu pribavljanja dokaza, te da će ih dostaviti Odbrani.

  Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

  Zbog proteka vremena od mjesec dana otkako se nije održavalo ročište, suđenje je formalno počelo ponovno.

  Nastavak suđenja je zakazan za 4. februar.

  Autor: Emina Dizdarević
  Izvor: Detektor.ba (21.01.2020)

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty two + = 33