More

  Sud u Srebrenici: Maternji jezik se može zvati bosanskim

  Bošnjačka djeca imaju pravo da maternji jezik nazivaju bosanskim i da se koriste latinicom, navodi se u presudi.

  - Advertisement -

  Osnovni sud u Srebrenici donio je odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim, potvrdio je advokat Nedim Ademović.

  U odluci koja je danas dostavljena advokatskom društvu Ademović, Nožica i partneri, navodi se kako je Sud u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev.

  Time je, između ostalog, dao pravo učenicima, kao i njihovim roditeljima, da svoj maternji jezik nazovu bosanski jezik, pravo da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku te da ga koriste u procesu obrazovanja u pisanoj i verbalnoj formi, kao i pravo na ravnopravnu upotrebu latiničnog pisma.

  U presudi, donesenoj 20. oktobra, naloženo je tuženoj strani, Osnovnoj školi “Petar Kočić”, da preduzme aktivnosti u cilju eliminacije diskriminacije, u smislu da omogući tužiteljima obrazovni sistem na maternjem bosanskom jeziku u okviru redovnog plana i programa.

  Udžbenici na bosanskom jeziku

  Tuženoj strani se nalaže i da im omogući udžbenike na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, sa sadržajem koji će očuvati kulturni i nacionalni identitet, jezik i vjeroispovijest tužitelja, te razvijati savjest o vlastitom identitetu.

  “Do dana pripreme, zvaničnog odobravanja, štampanja i puštanja u upotrebu adekvatnih nastavnih udžbenika za osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku i latiničnom pismu, kao što je opisano u prethodnom stavu, tužena je dužna da omogući tužiteljima korištenje zvaničnih udžbenika na bosanskom jeziku za predmete osnovnog obrazovanja iz Nastavnog plana i programa Tuzlanskog kantona, Federacije BiH”, navedeno je u presudi.

  Tužena strana dužna je nadoknaditi troškove spora u iznosu od približno 1.900 eura, a sve u roku od 15 dana, pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = 28