More

  Sud BiH: Šišiću i ostalima ukupno 29 godina zatvora za ratni zločin

  Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Muhameda Šišića, Emira Drakovca, Aziza Šuše i Tarika Šišića nakon održanog pretresa objavilo je presudu kojom su optuženi proglašeni krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Suda BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Optuženi Šišić, Drakovac, Šuša i Šišić proglašeni su krivima što su u toku 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u BiH između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, na području općine Rogatica, kao pripadnici A RBiH izvršili napad na kolonu civila. Šišić i ostali osuđeni su na ukupno 29 godina zatvora, i to Muhamed Šišić osuđen je na osam godina zatvora, Tarik Šišić i Šuša na po pet godina, a Drakovac na 11 godina zatvora.

  Iz Suda BiH kažu da je prvooptuženi Muhamed Šišić kao komandir Diverzantskog voda, a ostali optuženi kao pripadnici Diverzantskog voda tzv. Kukavičke čete, zajedno postupali prema licima koja ne učestvuju neposredno u neprijateljstvima, podrazumijevajući tu i pripadnike oružanih snaga koji su položili oružje i lica onesposobljena za borbu usljed bolesti, rane, lišenja slobode, ili iz kojeg bilo drugog uzroka, suprotno pravilima međunarodnog prava, na način da je prvooptuženi predvodio i učestvovao, a ostali optuženi učestvovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti koje je bilo izvan područja sukoba, a koji napad je imao za posljedicu smrt i teške tjelesne povrede civilnih lica.

  Oni su dana, 27. augusta 1992. godine oko podneva na putu Mesići – Kukavice, u mjestu Kukavice (opština Rogatica), za vrijeme dok se tim putem iz pravca opštine Goražde kretala kolona motornih vozila u kojoj su se nalazila civilna lica srpske nacionalnosti, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice kojoj su pripadali izvršili oružani pješadijski napad na kolonu vozila, svaki ponaosob dejstvujući vatrenim oružjem prema motornim vozilima u pokretu, iako su bili svjesni da se u njima mogu nalaziti civilna lica i da će od ispaljenih projektila iz vatrenog oružja nastupiti smrt i teške tjelesne povrede civilnih lica, na šta su i pristali. Taj napad imao je za posljedicu smrt najmanje 21 civilnog lica i nanošenje teških tjelesnih povreda najmanje 39 civilnih lica oba spola, ističu iz Suda BiH.

  Apelaciono vijeće je optuženim izreklo kazne zatvora, s tim da je Drakovcu uzeta kao utvrđena ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina za počinjena krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, po presudi Suda BiH od 07. marta 2017. godine, potvrđenoj u osuđujućem dijelu presudom vijeća Apelacionog odjeljenja od 03. novembra 2017., pa je optuženi Drakovac osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, navode iz Suda BiH.

  Protiv presude dozvoljeno je pravo na žalbu u roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude, dok su optuženi Drakovac i njegov branilac poučeni o tome da im protiv iste presude nije dozvoljeno pravo žalbe, s obzirom da je nužna pretpostavka za pravo žalbe na drugostepenu presudu činjenica da je prvostepena presuda bila u cjelini oslobađajuća, zaključeno je iz Suda BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety one − eighty four =

  Čitano

  Povezani članci