Sud BiH: Šišiću i ostalima ukupno 26 godina zatvora za ratni zločin

  Optuženi Muhamed Šišić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset, a optuženi Aziz Šuša i Tarik Šišić na kazne zatvora u trajanju od po osam godina

  Foto: AA

  Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u krivičnom predmetu protiv optuženih Muhameda Šišića, Aziza Šuše i Tarika Šišića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se uvažava žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine iz oktobra prošle godine, preinačava u dijelu odluke koji se odnosi na krivičnopravnu sankciju, na način da se optuženi Muhamed Šišić, Aziz Šuša i Tarik Šišić osuđuju na kaznu zatvora od deset i po osam godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Optuženi Muhamed Šišić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset, a optuženi Aziz Šuša i Tarik Šišić na kazne zatvora u trajanju od po osam godina.

  Žalbe branilaca optuženih Muhameda Šišića, Aziza Šuše i Tarika Šišića odbijaju se kao neosnovane, pa drugostepena presuda u ostalom dijelu ostaje neizmijenjena.

  Drugostepenom presudom Sud BiH, optuženi Muhamed Šišić, Emir Drakovac, Aziz Šuša i Tarik Šišić oglašeni su krivim da su, radnjama opisanim u izreci pobijane presude, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Slijedom navedenog, drugostepeni sud je optužene osudio na kazne zatvora, i to Muhameda Šišića na kaznu zatvora u trajanju od osam, Aziza Šušu na kaznu zatvora u trajanju od pet, Tarika Šišića na pet, a Emira Drakovca na kaznu zatvora u trajanju od 11 godina.

  S tim da je Emiru Drakovcu uzeta kao utvrđena ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 14 godina za počinjena krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, po presudi Suda BiH pa je optuženi Emir Drakovac osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

  Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i to zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu kao osnovanu, te preinači drugostepenu presudu i optuženim izrekne kazne zatvora u dužem trajanju.

  Branilac optuženog Muhameda Šišića žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o kazni, a sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, presudu preinači i optuženom izrekne oslobađajuću presudu ili blažu kaznu, ili pak da presudu ukine i zakaže novi glavni pretres.

  Branilac optuženog Aziza Šuše žalbu je izjavio zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cijelosti prihvati žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu preinači i optuženog oslobodi od optužbe u cijelosti.

  Branilac optuženog Tarika Šišića žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kazni, a sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja pobijanu presudu preinači i okrivljenog oslobodi od optužbe.

  Odgovore na izjavljene žalbe dostavili su i Tužilaštvo BiH, branioci optuženih Aziza Šuše i Tarika Šišića, dok su branioci optuženih Muhameda Šišića i Aziza Šuše dostavili odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva, sve sa prijedlogom da se žalba suprotne strane odbije kao neosnovana.

  Na sjednici Apelacionog vijeća održanoj 21 februara ove godine tužilac se ukratko osvrnuo na sadržaj podnesene žalbe, u cijelosti ostajući kod pismenog otpravka iste, dok su branioci učinili isto povodom svojih žalbi. Optuženi su se saglasili sa navodima branilaca, a ukratko su iznijeti i odgovori na izjavljene žalbe. Trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je u skladu sa odredbom člana 306. ZKP BiH ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbom istaknutih prigovora.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy five + = 85