Sud BiH: Određen pritvor Marčetiću i mjere zabrane Aličiću

  U cijelosti prihvaćen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  Foto: Arhiva

  Sud Bosne i Hercegovine je odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva BiH odredio pritvor osumnjičeniku Darku Marčetiću i mjere zabrane osumnjičeniku Adnanu Aličiću, javlja Anadolu Agency (AA).

  Time je Sud BiH donio rješenje kojim je u cijelosti usvojen prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, te je prema osumnjičeniku Darku Marčetiću određen pritvor.

  Pritvor je određen iz razloga propisanih odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog bojazni od utjecaja na svjedoke, prikrivanja ili uništavanja dokaza.

  Pritvor prema ovom rješenju može trajati najdulje jedan mjesec računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 6. januara 2019. godine ili do nove odluke Suda.

  Osumnjičeniku Adnanu Aličiću Sud BiH je odredio mjere zabrane, i to: zabranu putovanja, zabranu sastajanja sa određenim osobama, te obvezu javljanja određenom državnom organu.

  Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugojačije odluke Suda.

  Kontrola opravdanosti ovih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičeniku se može odrediti pritvor ukoliko ne bude postupao sukladno s svim izrečenim mjerama zabrane.

  Utvrđeno je da postoji opravdana sumnja da je Darko Marčetić počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlaštenja iz  odredbi Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine i kazneno djelo iznuda iz odredbi kaznenog zakona FBiH, a Adnan Aličić kazneno djelo iznuda iz odredbi Kaznenog zakona FBiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × one =