More

  Sud BiH: Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin

  Osim ratnog komandanta Armije RBiH, na Sudu Bosne i Hercegovine oslobođen je i Sabahudin Muhić.

  Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Naseru Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću, kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

  Orić je kratko prokomentarisao da je pravda pobijedila, prenose bh. mediji.

  “Pravda je pobijedila, sud je rekao svoje”, kazao je on nakon izlaska iz sudnice u kojoj je jutros pročitano obrazloženje oslobađajuće presude.

  Njegova advokatica Lejla Čović novinarima je kazala da je ova presuda bila očekivana.

  “Svako ko je pratio ovo suđenje očekivao je oslobađajuću presudu. Ova presuda nije konačna. Tužilaštvo će uložiti žalbu, na koju ćemo mi, svakako, odgovoriti”, kazala je.

  Zadovoljstvo je izrazila i Kada Hotić u ime Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, koja također smatra da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

  “Očekivali smo ovakvu presudu. Pravda je zadovoljena”, naglasila je Hotić.

  Višemjesečna istraga

  Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, teretili su se za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac 1992. godine.

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnicu je podiglo nakon višemjesečne istrage, koja je provedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Ministarstvom unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

  Orić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio komandant 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je djelovala na srebreničkom području.

  Protiv njega je, zbog navodnih ratnih zločina, vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je pravosnažno oslobodio krivice.

  Tužilaštvo je izvodilo četiri vještaka i 14 svjedoka nastojeći dokazati krivicu, dok su, s druge strane, odbrane Orića i Muhića iskazima 18 svjedoka te materijalnim dokazima u potpunosti negirale navode optužnice.

  Negirali krivicu na početku procesa

  Suđenje je počelo krajem januara prošle godine, a Sud Bosne i Hercegovine sredinom septembra 2015. potvrdio je optužnicu u kojoj je Tužilaštvo navelo da su Orić i Muhić počinili zločine protiv ratnih zarobljenika.

  Prema optužnici, Orić je u tom periodu bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant štaba Oružanih snaga TO, subregije Srebrenica, a Muhić pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica.

  Na prvoj statusnoj konferenciji, održanoj 24. novembra 2015, tužilac Miroslav Janjić najavio je ispitivanje 30 svjedoka, među kojima je bio i jedan zaštićeni, kao i izvođenje 63 materijalna dokaza.

  Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića, u kojima se navodi zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

  Optuženi su 19. oktobra pred Sudom Bosne i Hercegovine negirali krivicu.

  Zahtjev Haškom sudu

  Orićevi branioci podnijeli su 9. novembra podnesak Haškom tribunalu, od kojeg su zatražili da naredi Sudu Bosne i Hercegovine obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njega jer mu se već u Hagu sudilo za te zločine, nakon čega je 2008. pravosnažno oslobođen krivice.

  Tribunal u Hagu je 11. decembra odbio zahtjev Orićeve odbrane za obustavljanje postupka.

  U obrazloženju odluke navedeno je da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i šest osoba u zgradi Općine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u Zalazju, kao i da je, s još jednim pripadnikom Armije Republike Bosne i Hercegovine, učestvovao u ubistvima dvije osobe u Bratuncu.

  Orić je u junu 2015. izručen Bosni i Hercegovini iz Švicarske, gdje je uhapšen po potjernici Srbije. Izručenje Orića iz ekstradicijskog pritvora, u kojem je proveo 14 dana, tražila je Srbija, ali i Bosna i Hercegovina, nakon čega je švicarski sud odlučio u korist Bosne i Hercegovine.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = one