More

  Stručnjaci: Nova umjetna inteligencija je jasna opasnost

  Umjetna inteligencija će postati presudna u događajima, jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade, kažu stručnjaci.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Očekuje se da će umjetna inteligencija postati presudna u događajima, jer će omogućiti sofisticiranije kibernetičke i fizičke napade na pojedince, grupe i institucije, upozorili su stručnjaci.

  Svijet će vjerovatno biti suočen s rapidnim rastom kibernetičkog kriminala i korištenjem dronova u sljedećem desetljeću, uz “strmoglavo korištenje internetskih botova” u upravljanju svime – od izbora do novinskih tema i društvenih mreža, navode stručnjaci u izvještaju, prenosi Hina.

  Dvadesetšest stručnjaka sa univerziteta Cambridge i Oxford, trusta mozgova, kompanija za kibernetičku sigurnost i grupa za digitalna prava pozvalo je vlade i korporacije da “odgovore na jasnu i sadašnju prijetnju povezanu s bezbrojnim aplikacijama umjetne inteligencije”.

  Rizik za građane, organizacije i države

  “Umjetna će inteligencija promijeniti rizik za građane, organizacije i države”, kaže jedan od autora Miles Brundage, naučnik sa Oxforda, i upozorava da će zločinci moći koristiti mašine za sve od hakiranja ili “phishinga” do nadziranja, profiliranja i represije uz kršenje prava privatnosti.

  Brundage upozorava da sistemi koji se oslanjaju na umjetnu inteligenciju često značajno nadmašuju ljudske sposobnosti.

  “Zabrinjavajuće je, ali i neophodno uzeti u obzir implikacije nadljudskog hakiranja, praćenja, uvjeravanja i fizičke identifikacije, kao i mogućnosti umjetne inteligencije koje su ispod nivoa ljudskih mogućnosti, no unatoč tome njima se mnogo fleksibilnije upravlja nego ljudskim radom”, kaže on.

  Stručnjaci upozoravaju kako očekuju “inovativne kibernetičke napade”, u kojima će se koristiti alati poput automatiziranog hakiranja, slaganja govora i ciljanih e-mailova na temelju ličnih informacija dostupnih na društvenim mrežama.

  Gubitak smislenog ljudskog nadzora

  “Isto tako, bujanje dronova i kibernetičko-fizičkih sistema omogućit će napadačima da koriste ili prerade takve sisteme za zločinačke aktivnosti, poput pretvaranja komercijalnih dronova u oružje koje napada osobe ili za zauzimanje ključne infrastrukture radi iznude”, kažu oni.

  Sve više autonomnih sistema oružja u sukobima prati rizik “gubitka smislenog ljudskog nadzora”, a detaljne političke analize, ciljana propaganda i lažne video snimke “predstavljaju moćne alate za manipuliranje javnog mnijenja u razmjerima koji se prije nisu mogli ni zamisliti”.

  “Sposobnost agregiranja, analiziranja i djelovanja na informacije za građane korištenjem umjetne inteligencije može imati takve razmjere koji će omogućiti nove razine nadzora, povrede privatnosti i prijetit će radikalnim prelijevanjem moći između pojedinaca, korporacije i država”, navodi izvještaj.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty five + = thirty