Stroga pravila “bijelog kontinenta”: Pingvini imaju pravo prolaza, zabranjeno koristiti njihov put

  Antarktik, jedini nenaseljeni kontinent na Zemlji, iako nije pod upravom niti jedne zemlje svijeta, pravila vezana za ovaj kontinent utvrđena su Sistemom antarktičke povelje (ATS), odnosno Antarktička povelja i drugi srodni dogovori.

  Sistem antarktičke povelje reguliše međunarodne odnose vezane za Antarktik (Foto: AA)

  Antarktik, jedini nenaseljeni kontinent na Zemlji, iako nije pod upravom niti jedne zemlje svijeta, pravila vezana za ovaj kontinent utvrđena su Sistemom antarktičke povelje (ATS), odnosno Antarktička povelja i drugi srodni dogovori.

  Riječ je o vrlo strogim pravilima, a jedno od najvažnijih je Protokol Antarktičke povelje o zaštiti životne sredine, piše Anadolu Agency (AA).

  Prema informacijama koje je prikupio novinar AA, Sistem antarktičke povelje reguliše međunarodne odnose vezane za Antarktik.

  Osnovna povelja je potpisana 1. decembra 1959. godine, a zvanično je stupila na snagu 23. juna 1961. godine.

  Osnivači ovog dogovora su 12 zemalja aktivnih na Antarktiku tokom međunarodne geofizičke godine: Argentina, Australija, Belgija, Čile, Francuska, Japan, Novi Zeland, Norveška, Južna Afrika, Sovjetski Savez, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

  Prema Sporazumu, koji danas ima ukupno 53 zemlje članice, ovaj prostor treba da bude korišten samo u mirnodopske svrhe i u korist cijelog čovječanstva.

  Osim Antarktičke povelje, Sistem sadrži i Konvenciju za očuvanje antarktičkih foka iz 1972, zatim Konvenciju za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa iz 1980, te Protokol Antarktičke povelje o zaštiti životne sredine potpisan 1991.

  Ovaj dogovor sprječava razvoj industrije, eksploatacije svake vrste prirodnih resursa, čime čuva prirodu Antarktika.

  Pet aneksa Protokola

  Protokol ima pet aneksa, i to o zagađenju mora, fauni i flori, razradu uticaja na prirodu, upravljanje otpadom i zaštićene prostore. Protokol zabranjuje sve vrste aktivnosti (osim naučnih) vezane za mineralne izvore.

  Prema pomenutim odredbama, strogo je zabranjeno neovlašteno uklanjanje domaćih životinja i biljnih vrsta s prostora koji je obuhvaćen međunarodnim ugovorima.

  Istovremeno, nije dopušteno ostavljati nekontinentalne životinjske ili biljne vrste na kopno, led ili vodu Antarktika.

  Bez dozvole, strogo je zabranjeno uzimanje i najmanjeg kamena, pa čak i dlake s pomenutog prostora.

  Strane koje djeluju na kontinentu moraju izraditi plan upravljanja otpadom. Otpad koji nastaje u terenskim kampovima mora biti prebačen do stanica ili brodova za odlaganje otpada. Strogo je zabranjeno ostavljati u moru smjese nafte, štetnih tvari, smeća ili plastike.

  Dok je strogo zabranjeno dolaziti u kontakt s domaćim životinjama na kontinentu, pravo prolaza imaju upravo životinje.

  Putevi kojima se kreću pingvini vrlo su značajni za psihologiju životinja, stoga se ne proporučuje kretanje tim putevima.

  Potrebno je obratiti pažnju na to kako ptice i druge divlje životinje reaguju na ljude, a pingvinima se zabranjeno približavati na manje od pet metara. Vrlo je značajno ostati najmanje 15 metara od foka, te 25 metara od morskih slonova.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  6 × = forty two