Stranke o presudi Karadžiću: U svjetskoj istoriji ostat će upisan kao jedan od najvećih ratnih zločinaca

  Između ostalog, upućen je poziv vlastima u entitetu Republika Srpska i vlastiima u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije

  Foto: AA / Arhiva

  Demokratska fronta (DF), Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS) uputili su danas saopćenja povodom konačne presude Radovanu Karadžiću, koji je danas u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

  Upućen je poziv vlastima u entitetu Republika Srpska i vlastima u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije.

  Naša stranka smatra da je punomoćna presuda Radovanu Karadžiću konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta. Presuda je nedovoljna, ali važna satisfakcija žrtvama. Poput drugih presuda ratnim zločincima koji imaju svoja imena i prezimena i ova presuda je potvrda Karadžićeve lične odgovornosti koja ne smije biti vječni teret cijelom jednom narodu.

  „Presuda, kakva god bila, ne može vratiti mrtve i utješiti one koji su preživjeli Karadžića i njegove istomišljenike. Doživotna kazna pruža veću satisfakciju od kazne izrečene prvostepenom presudom, koja je iznosila 40 godina, ali i dalje je nemoguće zamisliti kaznu koja bi bila adekvatna. Ipak, presuda, a posebno sudski materijal na osnovu kojeg je donesena, je dragocjena za BiH i za region jer svima koji negiraju, koji ne znaju ili ne žele da saznaju istinu nudi činjenice na osnovu kojih, ako to žele i imaju građanske hrabrosti, sami mogu uvidjeti fašističku prirodu Karadžićeve ideologije”, poručio je Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke.

  Iz Demokratske fronte navedeno je kako danas izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući sa pravnog aspekta, predstavlja samo djelimično zadovoljenu pravdu.

  “Ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid. Gledajući širi, društveni i politički kontekst, ova osuda predstavlja osudu pojedincu, ma kog političkog ili vojnog ranga on bio, i istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obavještajnih struktura vođena na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Ovome u prilog najbolje govori podatak da Haški tribunal nikada nije uvažio dokazanu činjenicu da se pogron, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva desio u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku”, piše u saopćenju.

  U izjavi Nermina Nikšića, predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine povodom presude Radovanu Karadžiću, navedeno je kako je doživotni zatvor za Karadžića jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

  “Konačna presuda Radovanu Karadžiću veliki je događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, naročito za porodice žrtava agresije, genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. U svijetu kakav jeste ovo je maksimum koji žrtve mogu dobiti”, poručio je Nikšić, te dodao:

  “Nadam se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine. Zbog onih koji osporavaju istorijske činjenice, koji negiraju genocid, opsadu Sarajeva, stradanje desetina hiljada nedužnih ljudi širom BiH, izuzetno je važno što je sve ovo dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu.”

  Nikšić je poručio kako će Radovan Karadžić ostati upisan u svjetskoj istoriji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to neće moći promijeniti. On je pozvao vlasti u entitetu Republika Srpska i vlasti u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije. Dužni su to, kako je rekao, uraditi zbog budućnosti svih nas.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = nine