More

  Stranka za BiH Brčko: Već viđeno i opasno

  spot_imgspot_img
  Autor: Press služba Vijeća Stranke za BiH Brčko

  U Brčko distriktu BiH, bh. entitetu RS i R. Srbiji je 15.09.2020.god. obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave kao praznik u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

  Nije sporno ondašnje srpsko junaštvo, žrtva i doprinos srpskih vojnika u ratnoj operaciji koja je bila uvod u zavrsetak Prvog svjetskog rata. Ova antologijska bitka u kojoj su učestvovali i francuski vojnici zaslužuje i nalazi se u svim udžbenicima, primjer kako se brani i osvaja sloboda.

  Proboj Solunskog fronta je historijska epizoda na koju na ovakav način gledaju, ne samo Srbi, već i Bošnjaci, Hrvati, Evropa i cijeli svijet. I nema drugačijih interpretacija i viđenja ove, za Evropu i svijet velike bitke.

  I treba ovaj dan biti spomenut, obilježen i oteti ga od zaborava.

  Međutim način na koji se obilježava u Brčko distriktu BiH i bh entitetu RS i retorika najviših zvaničnika, potiskuju i u drugi plan pozicioniraju značenje ovog događaja. Dizajniran je u dnevnopolitičke /preizborne/ potrebe ali i opasan potencijal za dugoročnu političku nestabilnost.

  „Mi imamo dvije države Srbiju i Republiku Srpsku, ali naša težnja je da budemo jedna i da radimo za sigurnost i budućnost ovog regiona i tome težimo na miran civiliziran način“, riječi su gosp. Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  I mnogo je netačnosti u ovoj izjavi ali dominantna je prijetnja pogotovo za građane Brčkog preko čijeg grada se računa na kontinuitet projektovne nove državne zajednice. Pred očima međunarodne zajedice ovo je već dugo zvanična politika, nedvosmisleno i decidno najavljuje urušavnaje Dejtonske BiH. Poput mornara koji se raduje pukotinama na vlastitom brodu. I ne može se naći u historiji i primjer da političar na toj funkciji želi svojoj državi takvu sudbinu, da se ne bori za još jedan ili više mandata za poziciju člana Predsjedništva BiH i ostvari zajednički cilj države i svih njenih građana, a to je ulazak u EU-u.

  Pacifistička poruka da se odvoji dio BiH i pripoji drugoj, susjednoj državi na „miran civiliziran“ način i pri tome da se održi „sigurnost i budućnost“ ovog regiona koji se uz to zove i Balkan je nemogući scenario što je i gospodinu Dodiku savršeno jasno.

  Zamislite da se na „ civiliziran i miran“ način odvoji Sjeverna Dakota ili Mičigen od SAD-a i pripoji Kanadi ili jedan od dvadeset kantona Švicarske želi da bude dio teritorija Njemačke, Italije ili Francuske.

  I Bošnjaci su kroz dugu historiju imali svoje bitke i pobjede, slave ih i slaviće ali nikad nisu pozivali na nacionalno jedinstvo kome bi nekome uzimale teritorij na cilviliziran, miran ili drugi način. I uvijek sa zastavama države Bosne i Hercegovine.

  Zastave BiH istaknute 1.marta u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine smetale su nekim politikama, kratko su ostale na jarbolima.

  Istovremeno neke politike blagonaklono i pristrasno gledaju na postavljanja zastave druge države i u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i bh entitetu RS.

  Zbog toga cijenimo da je jedan historijski datum i događaj koji je ustanovio svjetski mir prije 102 godine zloupotrijebljen i politiziran i na kraju kao takav teško prepoznatljiv kao razlog njegovog obilježavanja, u sjeni je poruka koje ne podstiču mir i toleranciju.

  Čitano

  Povezani članci