Stranka za BiH Brčko: Reakcija na izjavu Uroša Vojnovića

Uroš Vojnović (Foto: Desavanjaubijeljini.com)

Autor: Stranka za BiH Brčko

Dana 19.10.2019. god. gospodin Uroš Vojnović je na izbornoj skupštini izabran za predsjednika Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske u Brčkom i tom prilikom se obratio javnosti putem medija i kao osnovu programskog djelovanja nove političke partije i njen prvi cilj naveo zalaganje za nastavak srpske politike iz 90-ih godina i afirmaciju ideja iz 90-ih godina.

A upravo su 90-e godine prošlog vijeka bile apokaliptične za ovaj prostor a preživjeli ih  pamte kao traumatično iskustvo.

Za one mlađe u pomenu tih godina izaziva se strah, nesigurnost i nepovjerenje.

U vrijeme globalnog mira u Evropi BiH je bila poprište surovog četvorogodišnjeg rata i stradanja svih njenih građana.

Dominantan dio međunarodne zajednice je taj rat kvalificirao kao agresiju na suverenu i međunarodnu priznatu državu BiH, SBiH dijeli to mišljenje oko kojeg se ne može diskutirati.

Postoje druge kvalifikacije koje se teško argumentiraju i taj sukob imenuju građanskim ratom. I kako god ga doživljavali taj sukob je donio veliko zlo, stradanje i egzodus građana  bez obzira na vjeru i naciju, ali bez sumnje Bošnjaci su narod koji je najviše stradao.

Po riječima Predsjednika Ujedinjene Srpske gosp. Nenada Stevandića, RS je neprikosnoveni suvlasnik BČ Distrikta. To je tačno, ali umjesto tačke treba da slijedi zarez iza koga stoji da je i FBiH neprikosnoveni suvlasnik BČ Distrikta, a što je najvažnije i RS i FBiH i BČ Distrikt su pod direktnim suverenitetom međunarodno priznate države BiH.

Nadamo se da će Ujedinjena Srpska imati druge prioritete, jer put u Evropu kao zajednički cilj ne trasiraju ujedinjeni Bošnjaci, ujedinjeni Srbi ili ujedinjeni Hrvati, već svi građani BiH.

Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eight + one =