Stranka za BiH Brčko organizira javnu tribinu: Položaj i uloga žene u društvu

Autor: Stranka za BiH Brčko

Žene se bore za svoja prava i poboljšanje svog položaja već više od stotinu godina.  Prava žena te njihova neravnopravnost u odnosu na muškarce aktualni su problemi prisutni u društvu još od 19. stoljeća.

Na međunarodnoj UN-ovoj  konferenciji žena održanoj u Pekingu,  15. oktobra 1995. godine, ustanovljen je   Dan žena sa sela kao međunarodni  dan žena ruralnih područja, gdje su zemlje potpisnice preuzele obavezu da ženama na selu obezbijede ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti, kao  i da učine vidljivima njihove potrebe i mogućnosti u kreiranju razvojnih politika sela.

Četvrtinu svetske populacije čine seoske žene čije preživljavanje zavisi od prirodnih resursa i poljoprivrede. U zemljama u razvoju, one čine 43 odsto radne snage u poljoprivredi dok istovremeno proizvode i prerađuju skoro svu dostupnu hranu na tržištu, time noseći primarnu odgovorbost za prehrambenu sigurnost.

Već dugo traje trend „feminizacije sela“, kao posljedica migracije muške radne snage u gradove, u potrazi za poslom. Žene koje ostaju na imanjima bave se ekstenzivnom, naturalnom poljoprivrednom proizvodnjom ili prodajom proizvoda niže faze prerade (kolači, tjestenina, mesne prerađevine, zimnica i slično).

Žene se još uvijek susreću s problemom diskriminacije u gotovo svim aspektima društvenog života u puno većoj mjeri od muškaraca, izloženije su nasilju u obitelji i ljubavnim vezama te se uz njih često vežu razne etikete i predrasude.

Položaj  žena uopće,  i njihova nedovoljno prepoznata i priznata uloga u društvu razlog su da se pozovu nosioci svih nivoa vlasti i kompletna javnost na rješavanje ovih problema. Položaj i značaj žena  u lokalnoj zajednici najčešće se uopšte ne prepoznaje i rijetko je direktno tretiran u  strateškim planovima lokalnih zajednica.

Vjeće Stranke za BiH Brčko organizira tribinu pod nazivom „Položaj i uloga žene u društvu“ te poziva sve političke i nevladine organizacije da pošalju svoje predstavnice na tribinu koja će se održati u subotu 19. oktobra 2019. u Islahijetu u 14 sati.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy ÷ 14 =