Štrajk brčanskih advokata mogao bi postati problem Bosne i Hercegovine

  Autor: Dejana Krstić

  Predstavnici advokatske komore Repbulike Srpske i predstavnici advokatske komore Federacije BiH, zajedno sa brčanskim advokatima, sastali su se danas sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, kako bi razgovarali o odbijanju brčanske Skupštine da se advokatska djelatnost na godinu dana izuzme iz procesa fiskalizacije.

  Predstavnici entitetskih komora istakli su, nakon sastanka, da advokati neće odustati od svojih namjera i da će biti uz brčanske kolege u ovom slučaju.

  Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Branislav Rakić istakao je da je važno da javnost zna da se ne radi o hiru, nego o isključivoj potrebi advokata da zaštiti svoje klijente i advokatsku tajnu.

  On je dodao da advokati ni do sada nisu bili izuzeti kontrole, jer se spisi mogu kontrolisati, ali samo po zahtjevu tužioca, po naredbi Suda.

  „Većina advokata u Republici Srpskoj i BiH su u sistemu PDV – a, njihov promet se lako može provjeriti i nema tu nikakvog skrivanja, međutim sistemom fiskalizacije i uvidom u advokatske spise, narušava se advokatska tajna, a nama je dužnost da štitimo klijente“, rekao je Rakić.

  Član Upravnog odbora Advokatske komore Federacije BiH Mirza Telalović ističe da se ovime stvara jedna nezdrava situacija, jer su advokati fiskalizovani samo u distriktu, ali ne i u entitetima, što opet nije na njihovu štetu, nego na štetu građana.

  „Lokalna politika nas ne zanima, advokatura je iznad politke, naše komore su članice evropskih i svjetskih organizacija. Nama je cilj uspostava ljudskih prava i temeljnih sloboda kako smo to preuzeli iz istoimene konvencije, a sve to, iznad je politike“, rekao je Telalović.

  Član protestnog odbora advokata iz Brčko distrikta Mirko Simić rekao je da postoji i mogućnost obustave rada advokata i u BiH jer su entitetske advokatske komore potpuno stale iza brčanskih adovkata.

  „Advokatske komore će preduzeti dalje mjere, na način da će se one radikalizovati, a postoji mogućnost i obustave rada advokata na nivou BiH“, rekao je Simić.

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić istakao je da mu je veoma žao što je uopšte došlo do ove situacije.

  „Jasno je da ovo već sad prevazilazi granice Brčko distrikta, te da će problem obustave rada advokata vjerovatno postati i problem Bosne i Hercegovine“, rekao je Milić.

  Brčanski advokati kažu da na ostvarenje pravde čeka oko 6.000 građana Brčko distrtitka, te da je to samo pokazatelj ko najviše trpi u ovoj situaciji.

  Izvor: Radiobrcko.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × six =