More

  Stočarstvo u Brčko distriktu: Izvezao oko 180 tona mesa u Tursku

  Zahvaljujući izvoznom aranžmanu, Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je do sada plasirao 180 tona utovljene junadi.

  - Advertisement -

  Zahvaljujući izvoznom aranžmanu, Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je do sada plasirao 180 tona utovljene junadi. Što je za njega, ali i ostale farmere, najbitnije, sve je u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.

  Nakon višedecenijske nesigurnosti sa kojom su se susreli bh. farmeri, pokretanje i izvoz mesa u Republiku Tursku, po unaprijed utvrđenim i dogovorenim cijenama, još uvijek djeluje prilično nestvarno. Naviknut na neizvjesnost, Ibrahim još uvijek oprezno pristupa ovom poslu.

  “Najprije sam počeo raditi ne razmišljajući o tome kome ću prodati tovnu junad, ali nakon ponude iz Turske, shvatio sam ozbiljnost ovog posla”, istakao je Fazlović.

  Ono što Fazlović navodi kao dozu neizvjesnosti, jeste da još uvjek ne zna na koji period će junad izvoziti za Tursku, jer kako kaže, zadovoljan je načinom poslovanja i volio bi da ima garanciju za neki duži period.

  Cijena otkupa je prihvatljiva

  Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi 4 KM po kilogramu, a dosad je Ibrahim isporučio oko 180 tona mesa. S obzirom na specifičnost ove 2017. godine, na sušu koja je zadesila cijeli region, računica je itekako u prihvatljivim okvirima, jer svaki farmer mora biti pripremljen za ovaj posao, bilo da je u pitanju rodna ili sušna godina. Silaže i zalihe od prošle godine dobro dođu nakon ovako sušnog perioda.

  Da bi ušao u ovaj posao svaki farmer mora računati na vremenske neprilike i obezbijediti rezerve hrane za stoku.

  Poticaj je odličan stimulans poljoprivrednicima

  Redovna isplata poticaja u Brčko distriktu predstavlja dobar stimulans za poljoprivrednike na ovom području. Ibrahim uz pomoć četvoro djece i supruge hrabro ide naprijed, jer im ovaj posao već deceniju predstavlja osnov njihove egzistencije.

  Prema statističkim podacima, u 2017. godini je do sada za Tursku izvezeno oko 8.000 tona mesa. S obzirom na to da je Vijeće EU dalo saglasnost da se meso iz BiH može transportovati kopnenim putem, svi uključeni u ovaj biznis očekuju dobre rezultate i još bolju financijsku potporu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = 1