More

  Stjepanović: Zamjena političkih pozicija u brčanskoj vlasti

  Njegov istup iz HDZ-a BiH podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  - Advertisement -

  U ponedjeljak je u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice 1990 [HDZ 1990] u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je zastupnik u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska, rekavši da je istupio iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ BiH], te je sada član HDZ-a 1990.

  Kao ključne razloge svoj istupanja iz HDZ-a BiH naveo je nerad, nekompetenciju i nebrigu za mlade porodice i njihov ostanak na ovim prostorima njegove bivše stranke.

  Svoj čin istupa smatra radikalnim, a cilj je, kako je rekao, napraviti zaokret u politici Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici, kao i u ostatku Bosne i Hercegovine.

  “Vodit ćemo politiku ostanka mladih obitelji na ovim prostorima. Zagovarat ćemo politiku obnove i povratka našeg raseljenog stanovništva. Vodit ćemo politiku razvitka gospodarstva, ulaganja i dovođenja investicija na ove prostore. Nećemo dozvoliti da prostor Brčko distrikta Bosne i Hercegovine bude prostor na kojem ostaju samo stari”, izjavio je Stjepanović.

  “Ne mogu se interesi pojedinaca nikada staviti ispred naroda, a to smo imali u ranijem periodu”, naglasio je.

  Prekompozicija vlasti

  Njegov istup iz HDZ-a BiH podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  Istakao je da će sa dva zastupnika Hrvatske seljačke stranke – braća Radić [HSS] tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

  Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a BiH činila bi opoziciju u Skupštini.

  Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali gradonačelnika Sinišu Milića [Savez nezavisnih socijaldemokrata] i predsjednika Skupštine Eseda Kadrića [Stranka demokratske akcije], dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

  “Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

  Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

  Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

  HDZ BiH drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

  Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

  “Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

  Refleksija na političke odnose u BiH

  Konferenciji je prisustvovao i predsjednik HDZ-a 1990 na državnom nivou Ilija Cvitanović, koji je pohvalio potez Stjepanovića i nazvao ga hrabrim.

  “Siguran sam da će partneri u vlasti druga dva naroda poštivati Statut i zakone Brčko distrikta, i da se nećemo razvlačiti dugo vremena oko prekompozicije vlasti, i da ćemo u što kraćem periodu omogućiti Brčkom da potpuno normalno funkcionira”, kazao je Cvitanović, dodavši da će HDZ 1990 ovim činom “dobiti jedan zamah u širem prostoru”, te da će ovo biti refleksija na ukupne političke odnose u BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × two =