More

  Stjepanović, Krndelj i Mendeš: Legitimni većinski predstavnici Hrvata

  Stjepanović istakao da skupštinska većina svjesno ulazi u kršenje Statuta i zakona ove lokalne zajednice.

  - Advertisement -

  Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović [Hrvatska demokratska zajednica 1990 – HDZ 1990], Ivan Krndelj [Hrvatska seljačka stranka – braća Radić – HSS] i Peja Mendeš [HSS] poručili su u izjavi medijima u srijedu, iz prostorija HDZ-a 1990 u Brčkom, da su oni jedini legitimni većinski predstavnici Hrvata u ovom zakonodavnom organu.

  Stjepanović je izrazio iznenađenost odlukom skupštinske većine od utorka, čiji zajednički stav je da nastavljaju djelovati sa dva zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine [HDZ] Ivom Filipovićem i Ilijom Marićem.

  Komentirao je izjavu potpredsjednika Skupštine Filipovića, također od utorka, koji je kazao da je “u politici nekada dva više od tri”.

  “Takve matematike su Hrvate u BiH debelo koštale.”

  “Mi smo jedini legitimni predstavnici hrvatskog naroda na prostoru Brčko distrikta”, naglasio je Stjepanović.

  Istakao je da skupštinska većina ovakvom odlukom svjesno ulazi u kršenje Statuta i zakona ove lokalne zajednice.

  “Želimo da pojedinac više nikada ne bude bitniji od zajednice, što se ovakvom odlukom većine derogira”, kazao je, dodavši da nikada neće podržati ovakav rad Skupštine, te da će tražiti da se u ovaj slučaj uključi supervizor za Distrikt, kao i institucije koje su zadužene za praćenje poštivanja Statuta i zakona.

  Politička trgovina

  Stjepanović je iznio informaciju da su predstavnici HDZ-a spremni na političku trgovinu, odnosno da žele prepustiti Odjel za evropske integracije u Vladi drugim narodima, u zamjenu za ostanak u većini.

  “Trgovina predstavnika Hrvata koji trenutno čine vlast prešla je svaku ljudsku i moralnu granicu”, naglasio je.

  Prisustvo trećeg Hrvata

  Za donošenje ključnih odluka u Skupštini, između ostalog i usvajanje budžeta, potrebno je prisustvo najmanje tri zastupnika Hrvata.

  Na redovnoj sjednici Skupštine koja je počela u srijedu ujutro prisutna su bila samo dva predstavnika HDZ-a, dok su ostala trojica zastupnika iz ovog naroda opravdala odsustvo.

  “Ako će te osobe tamo biti samo figure i rasprodavati vitalni nacionalni interes, ja za takav Brčko distrikt nisam”, izjavio je Stjepanović.

  Stjepanović: Bez mene HDZ ne bi dobio treći mandat

  Predsjednik HDZ-a u Brčkom Anto Domić izjavio je u ponedjeljak da je Stjepanović “pokrao” ovu stranku, tako što je putem njene izborne liste osigurao mandat u Skupštini.

  “Bez mog aktivnog rada i doprinosa HDZ nikada ne bi dobio treći mandat”, odgovorio je na ove optužbe Stjepanović, istakavši:

  “Sam zakon je rekao da je nositelj mandata zastupnik.”

  Kazao je da u HDZ-u sve funkcionira po principu “velikog vođe”, te da on nije mogao kao potpredsjednik utjecati na donošenje odluka.

  Prelazak još jednog zastupnika

  Predsjednik HSS-a Krndelj čestitao je Stjepanoviću na hrabrom potezu, rekavši da su mu zbog toga upućene prijetnje, te da mu je ugrožen život.

  Otkrio je da u naredna dva mjeseca očekuje prelazak još jednog zastupnika HDZ-a, čime bi ova stranka ostala sa samo jednim predstavnikom u Skupštini.

  “Ako skupštinska većina ostane pri stavu da funkcionira sa manjinskim dijelom hrvatskog naroda, mislim da je to veoma opasno po Distrikt. To je poništavanje svih demokratskih načela većinskog učešća i njihovog koalicijskog sporazuma koji kaže da mora biti većinska zastupljenost svih naroda”, naveo je on, naglasivši da ako dođe do preglasavanja većinskog dijela hrvatskih zastupnika da to nije Skupština, nego “privatna firma pojedinaca koji se nikoga ne boje i koji misle da mogu da rade što hoće”.

  Koalicija ostaje na okupu

  Predstavnici stranaka koje čine većinu u Skupštini održali su u utorak sastanak na kome su analizirali situaciju nastalu nakon što je Stjepanović napustio HDZ i zvanično prešao u nezavisne zastupnike, odnosno u HDZ 1990, a djelovat će u okviru Zastupničkog kluba HSS-a.

  Zajednički stav vladajuće koalicije saopćio je predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije].

  “Nakon svih rasprava donijeli smo odluku da nastavimo raditi u dosadašnjem sastavu, u koaliciji u kojoj je i HDZ sa svoja dva poslanika. Dogovorili smo da dodatna nerazumijevanja koja imamo raspravimo u narednim danima, ali ono što je najvažnije za javnost jeste da ova koalicija ostaje na okupu“, rekao je predsjednik Kadrić.

  Istakao je da ne očekuje probleme u radu Skupštine ukoliko svaki zastupnik bude ispunjavao svoje zastupničke obaveze i bude se pridržavao zakletve koju je položio da će raditi u interesu građana Brčko distrikta i dolaziti na sjednice Skupštine.

  Otežan rad

  Predstavnici HDZ-a u Skupštini, iako su ostali na dva zastupnika, vjeruju da će i u takvim okolnostima, a u skladu sa zakonom, biti usvojen budžet Distrikta za tekuću godinu.

  “Čvrsto sam uvjeren da u politici nekada dva zna biti više od tri, te da je, sve u skladu sa zakonom, moguće, a sudeći i prema ranijim iskustvima, da po ovoj formuli nastavi funkcionisanje brčanski parlament”, rekao je u izjavi medijima potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

  Kadrić je u ponedjeljak u izjavi medijima kazao da bi prelazak Stjepanovića u nezavisne zastupnike, odnosno u HDZ 1990, i njegovo zajedničko djelovanje sa dva opoziciona zastupnika HSS-a, mogao praviti problem u skupštinskoj većini, naročito kada je riječ o ključnim aktivnostima.

  “Rad bi bio i bit će otežan ukoliko koalicija sa Stjepanovićem na čelu ostane na okupu”, rekao je.

  Odgovarajući na pitanje novinara da li će prelazak Stjepanovića u HDZ 1990 utjecati na usvajanje budžeta Distrikta za ovu godinu, gradonačelnik Brčkog Siniša Milić [Savez nezavisnih socijaldemokrata] naveo je da se nada da neće, ali da svaka politička nestabilnost može da se odrazi na funkcioniranje vlasti i realizaciju početih aktivnosti.

  Stjepanović: Zamjena političkih pozicija 

  U ponedjeljak je u prostorijama HDZ-a 1990 u Brčkom održana konferencija za novinare na kojoj je Stjepanović potvrdio nezvanična saznanja Otiska od petka, rekavši da je istupio iz HDZ-a, te je sada član HDZ-a 1990.

  Njegov istup iz HDZ-a podrazumijeva prekompoziciju vlasti, jer su za normalno funkcioniranje vladajuće većine neophodna najmanje tri predstavnika ovog naroda.

  Istakao je da će sa dva zastupnika HSS-a tražiti da se izvrši zamjena političkih pozicija u vlasti.

  Ovom prekompozicijom preostala dva zastupnika HDZ-a činila bi opoziciju u Skupštini.

  Stjepanović je potvrdio da su kontaktirali Gradonačelnika i predsjednika Skupštine, dodavši da su razgovarali i sa predstavnicima političkih stranaka iz reda druga dva konstitutivna naroda.

  “Ova tri zastupnika su legitimna većina Hrvata koja bi trebala da donosi ključne odluke. Vjerujem da ćemo u ovih 60 dana do usvajanja proračuna sve proceduralne zahtjeve ispuniti, kako bi nesmetano donijeli proračun do konca trećeg mjeseca.”

  Smjena pozicija u izvršnoj vlasti

  Sa ovim odnosom snaga, trebala bi uslijediti i smjena pozicija u izvršnoj vlasti.

  HDZ drži pozicije četiri člana Vlade – dogradonačelnika, tri šefa odjela, te dvije pozicije savjetnika gradonačelnika.

  Otisak nezvanično saznaje da bi, na osnovu dogovora između HDZ-a 1990 i HSS-a, mjesto dogradonačelnika, umjesto Ante Domića, zauzeo Ivan Krndelj iz HSS-a, a umjesto Ive Filipovića na mjesto potpredsjednika Skupštine došao bi upravo Stjepanović.

  “Ne postoji nikakva cijena mog povratka u HDZ”, odgovorio je Stjepanović na pitanje novinara.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventeen + = twenty four