Stjepanović, Krndelj i Mendeš: Krivična prijava zbog nelegalnog usvajanja budžeta

  Nezavisni zastupnik Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990), zastupnici Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka - braća Radić) najavili su u utorak da će uputiti krivičnu prijavu zbog kršenja Statuta prilikom usvajanja budžeta.

  Mendeš, Stjepanović i Krndelj [Otisak.ba - Arhiva]

  Nezavisni zastupnik Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990), zastupnici Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić) najavili su u utorak da će uputiti krivičnu prijavu zbog kršenja Statuta prilikom usvajanja budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, javlja Otisak.ba.

  Skupština ove lokalne zajednice na drugom nastavku osme vanredne sjednice u ponedjeljak je usvojila zaključak kojim je odsustvo trojice hrvatskih opozicionih zastupnika proglasila neosnovanim.

  Sjednica o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu, koja je prošle sedmice dva puta odgađana zbog prisustva nedovoljnog broja hrvatskih zastupnika (dva, potrebno tri), tako je okončana usvajanjem Budžeta sa dva hrvatska glasa.

  U zaključku Skupštine stoji da su Stjepanović, Krndelj i Mendeš, nakon prisustva u prvom dijelu sjednice u ponedjeljak, iako su opravdali odsustvo, svojim nedolaskom na drugi dio zasjedanja učinili svoje opravdano odsustvo neosnovanim.

  Navedeno je da oni nisu htjeli potpisati obrazac da su prisutni, te da je zaključak donesen na osnovu Poslovnika o radu.

  Ko je najodgovorniji

  Krndelj je u utorak u izjavi za Otisak kazao da se “dokazala namjera aktualne skupštinske većine da svjesno nezakonski i nestatutarno usvoji Proračun”.

  “Vidjelo se da materijali za pozvanu Skupštinu nisu dostupni zastupnicima. Nismo imali na stolu ni ono o čemu treba da raspravljamo”, istakao je on.

  Vlada je u ponedjeljak navečer podržala nedostajući broj amandmana na Budžet, koji je kasnije tokom noći usvojen i na Skupštini.

  “Nije mogao nikako biti spreman u 10 sati ujutro kada je Skupština sazvana”, naglasio je.

  Svojim prisustvom na prvom dijelu sjednice, iako su opravdali odsustvo, pokušali su, navodi Krndelj, da upozore na kršenje Statuta i Poslovnika o radu, te da traže dopunu dnevnog reda.

  Skupštinska Komisija za praćenje primjene Poslovnika ranije u ponedjeljak iznijela je jednoglasno mišljenje da je sve u skladu sa Poslovnikom o radu i Statutom.

  “Naša namjera je bila da se pripremi sjednica sukladno Statutu i Poslovniku i da se onda ide u raspravu”, kazao je, dodavši da “oni nisu pokušali da omoguće naše prisustvo u nastavku, već su usvojili već pripremljeni zaključak, samo malo modificiran”.

  “Ovdje je došlo do klasičnog preglasavanja većine zastupnika iz jednog naroda”, istakao je Krndelj, naglasivši:

  “Podnijet ćemo krivične prijave protiv najodgovornijih koji su obmanjivali javnost, i kada se steknu uvjeti i apelaciju sudu. Ovim činom, da bar na jedan dio sjednice dođemo kako bi spriječili nezakonitosti, pokazali smo da mi nismo bili spremni na opstrukciju, pogotovo onu kontinuiranu za koju su oni već pripremili zaključak.”

  Precizirao je da će krivična prijava biti upućena protiv predsjednika i potpredsjednika Skupštine, šefa Stručne službe ovog zakonodavnog tijela.

  “Teret je na Stručnoj službi koja mora osigurati zakonitost. S obzirom na to da su oni direktno odgovorni predsjedniku Skupštine, onda je to ta veza”, naveo je, dodavši da će krivična prijava biti podnesena i protiv onih koji su “svjesno učestvovali u kršenju Statuta”.

  Istakao je da ne idu na utvrđivanje kolektivne odgovornosti, nego da se utvrdi ko je najodgovorniji.

  ‘Sumrak demokracije’

  Stjepanović se u izjavi za Otisak osvrnuo i na devetu vanrednu sjednicu, koja je održana iza ponoći, nakon usvajanja Budžeta, opisavši to kao “sumrak demokracije”.

  “U kasni sat, prema sjećanju malo onih koji su bili informirani, negdje oko 1 sat iza ponoći, kao u najgora vremena ljudske povijesti sazvana je i održana 9. izvanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH. Oporbeni zastupnici niti su pozivani niti su imali bilo kakva saznanja da bi mogla biti održana sjednica Skupštine te stoga nisu bili u mogućnosti niti da dođu niti da se opravdaju za nedolazak”, naveo je on.

  Čin da se “pod okriljem noći skupi određeni broj zastupnika u Skupštini i preko koljena usvaja najvažniji financijski akt Brčko distrikta BiH”, smatra nerazumnim.

  “Sraman je, krajnje bezobrazan i beskrajno nizak ovakav način rada odgovornih za zakonito funkcioniranje Skupštine, a u prvom redu predsjednika Skupštine – Eseda Kadrića, dopredsjednika – Ive Filipovića i šefa Stručne službe – Jove Galića za koje smo prinuđeni uputiti kaznene prijave i istrajati na njihovoj smjeni i kaznenoj odgovornosti”, naglasio je Stjepanović.

  Napomenuo je su ova trojica hrvatskih zastupnika legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Distriktu, te istakao da nisu niti telefonskom porukom niti telefonskim pozivom obaviješteni da će biti održana deveta vanredna sjednica.

  “Zlouporaba položaja i ovlasti od strane odgovornih u Skupštini mora biti sankcionirana i jasno se mora poslati poruka da se kriminal i korupcija ne isplate, a o poleđini ovakvog ponašanja odgovornih javnost će biti informirana”, zaključio je.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − eight = one