More

  Stjepanović, Krndelj i Mendeš: ‘HDZ skinuo gaće’

  "Svjedoci smo ovih dana da HDZ Brčko distrikta BiH nudi, odnosno rasproodaje, hrvatske pozicije predstavnicima druga dva naroda pa čak i čelne pozicije ministarstva ili kako naš narod kaže 'HDZ je skinuo gaće', a kako bi se zadržali u vlasti."

  - Advertisement -

  Zastupnici u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović [Hrvatska demokratska zajednica 1990], Ivan Krndelj i Pejo Mendeš [Hrvatska seljačka stranka – braća Radić] uputili su u četvrtak zajedničko saopćenje za javnost u kojem su naveli da je “HDZ [Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine] skinuo gaće” kako bi se zadržao u vlasti.

  Iako smo u svom nedavnom obraćanju pozvali HDZ BiH na razumno postupanje i jedinstvo političkih predstavnika hrvatskog naroda, svjedoci smo ovih dana da HDZ Brčko distrikta BiH nudi, odnosno rasproodaje, hrvatske pozicije predstavnicima druga dva naroda pa čak i čelne pozicije ministarstva ili kako naš narod kaže ‘HDZ je skinuo gaće’, a kako bi se zadržali u vlasti.

  Obzirom da je HDZ BiH izgubio i legalitet i legitimitet samostalnog predstavljanja hrvatskog naroda u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Brčko distrikta BiH te da ne pokazuju nikakvu želju za razgovorom s nama, većinskim legitimnim predstavnicima Hrvata u Skupštini Brčko distrikta BiH, tako im niti ova rasprodaja hrvatskih pozicija neće pomoći da se održe na vlasti.

  Aktualna skupštinska većina pod pritiskom pojedinaca se, za sada, odlučila da nastavi rad samo sa dva predstavnika hrvatskog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH, čime svjesno i planirano ulaze u kršenje Statuta, općih principa i načela demokratskog političkog djelovanja.

  Sve navedeno govori da trenutna vladajuća garnitura svjesno ulazi u političku avanturu s ozbiljnim posljedicama po građane Brčko distrikta BiH i funkcioniranje institucija Brčko distrikta BiH.

  Neka se ne zavaravaju pojedinci da ne postoji kolektivna odgovornost te da će za planirano kršenje Statuta i urušavanje institucija biti odgovorne samo čelne osobe tih institucija.

  Presuda Apelacijskog suda Brčko distrikta BiH, broj: 97 0 U 001600 15 Ous od 06.10.2015. godine, kojom prestaje da važi Odluka Skupštine Brčko distrikta BiH o usvajanju Proračuna Brčko distrikta BiH, pravna je praksa i upozorenje da ponovljeni način svjesnog kršenja Statuta ne može biti pokriveno ničijim imunitetom.

  Svjesno, planirano i po građane štetno djelovanje, a za pojedince osobna korist ne može biti amnestirano.

  Sigurni smo da niti Apelacijski sud niti Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH, a niti Supervizor za Brčko distrikt BiH neće podleći pritiscima interesnih skupina, nego da će očuvati pravnu sigurnost i demokratske principe funkcioniranja Brčko distrikta BiH“, navedeno je u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy one − sixty six =