Stečajni upravnik nije uspio izuzeti imovinu ZZ Ratar Brka

  Stečajni upravnik ZZ Ratar Brka danas je po zaključku stečajnog sudije u ovoj pravnoj stvari pokušao da dio imovine ove zadruge preda Brčko distriktu. Nakon višesatnih pregovora između stečajnog upravnika i predstavnika ZZ Brka kao korisnika te imovine, ipak nije došlo do izuzimanja navedenih nekretnina.

  Uz asistenciju i prisustvo pripadnika policije i službenika Kancelarije za upravljanje javnom imovinom a pozivajući se na zaključak Osnovnog suda i ranije presude, stečajni upravnik danas nije uspio izvršiti predaju preostale dvije nekretnine ZZ Ratar Brka u stečaju s obzirom da navedene nekretnine koristi ZZ Brka.

  “Likvidaciono stečajni postupak u ovom slučaju se vodi od 2003. godine i ja sam drugi stečajni upravnik koji pokušava da završi ovu zavrzlamu. Direktor ZZ Brka ne može da shvati da bivša društvena imovina pod kojom se smatra i zadružna nije privatna.To je državna imovina”, ističe Mensur Muharemović, stečajni upravnik.

  Šaćir Rahman, direktor ZZ Brka koja koristi navedenu imovinu po ugovoru sklopljenim sa ZZ Ratar Brka smatra da stečajni upravnik nije u pravu i da su navedene nekretnine vlasništvo zadrugara.

  „Kada stečajni upravnik donese pravosnažne sudske presude kojima se utvrđuje da je Brčko distrikt vlasnik imovine, nema problema da se ta imovina i preda, sve do tada mi nećemo dozvoliti njeno izuzimanje jer smo mi dokazali da smo tu imovinu stekli svojim radom i poslovanjem u skladu sa zakonom“, istakao je Šaćir Rahman, direktor ZZ Brka.

  Nakon ove današnje neupjele epizode sa izuzimanjen nekretnina ZZ Ratar Brka stečajni upravnik je najavio koji je naredni korak s obzirom da su danas bili prisutni i pripadnici Policije Brčko distrikta ali da nisu intervenisali.

  “Pokušaću se konsultovati sa stečajnim sudijom i predstavnicima Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i vjerovatno promijeniti mandat Policiji”, naglasio je Muharemović.

  Šaćir Rahman, direktor ZZ Brka naglašava da bi izuzimanje imovine ZZ Ratar Brka dovelo do velikih problema ne samo za zaposlene, nego i za veliki broj onih koji sarađuju sa zadrugom.

  “Mi imamo više od 500 porodica koje efektivno sarađuju sa zemljoradničkom zadrugom i ne vidim razlog u čijem je to interesu i kakav je to pritisak pravosudnih institucija da bez osnova mijenjaju zemljišne knjige”, istakao je Rahman.

  Kako će bit završena ova pravna sapunica koja traje već skoro 20 godina za sad niko ne zna.

  Autor: Mirsad Arnautović
  Izvor: Radiobrcko.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  40 + = forty nine