More

  Status ne donosi ekonomski bum: Brčko Distrikt BiH dijeli sudbinu ostatka države

  Iako se očekivalo da će njegov administrativni status donijeti investicijski i razvojni bum, Distrikt Brčko ne izdvaja se po ekonomskim pokazateljima od ostatka države.

  Zapravo, svi makrokonomski pokazatelji pokazuju da ovaj administrativni dio dijeli sudbinu ostatka države, izvještava Indikator.ba.

  BDP po stanovniku u 2018. godini iznosio je prošle godine u Distriktu Brčko 9.770 KM, što je nešto više od prosjeka u državi, gdje je bio 9.556 KM. Ipak stanovnici Distrikta u prosjeku su siromašniji od građana Federacije BiH gdje je BDP per capita u istom periodu bio 9.992 KM.

  Prosječna plata u 2018. godini u Distiktu bila je u avgustu ove godine 937 KM i nešto je veća nego na nivou BiH, koja je iznosila 925 KM.

  Distrikt ima procijenjeni broj od 83.234 stanovnika, dok je ukupni BDP u tekućim cijenama iznosio 2018. godine 813,1 milion KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

  Ukupan izvoz Brčko Distrikta BiH u 2018. godini bio je 243,6 miliona KM, dok je uvoz više nego dvostruko veći i iznosio je 510,5 miliona KM.

  Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 47,7 posto što pokazuje da je Brčko više orijentiran ka uvozu nego što je to cijela bh. država. Motor rasta izvoza Distrikta je industrija hrane i pića, prvenstveno zbog prisustva Studen-Agrana Holdinga.

  Kao što je to uostalom i na nivou BiH, trgovina prednjači u Distriktu, te u bruto dodanoj vrijednosti ima najveće učešće. Ona značajno nadmašuje prerađivačku industriju (uključujući i vađenje rude i kamena) koja je na drugom mjestu, te poljoprivedu i javnu upravu.

  Iako se stopa nezaposlenosti smanjuje iz godine u godinu, Brčko Distrikt još uvijek ima 7.405 lica bez posla, dok je broj zaposlenih narastao na 17.842.

  Ono što je u Distriktu definitivno bolje nego u ostalim administratvinim dijelovima BiH jeste omjer penzionera i zaposlenih.

  Broj penzionera je 11.720, što znači da na jednog penzionera dolazi 1,6 zaposlenika, što je bolje nego u drugim dijelovima BiH, gdje se ta brojka približila omjeru 1:1.

  Izvor: Indikator.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 9 = nine

  Čitano

  Povezani članci