Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji do januara

  Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Jovica Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

  Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH [EPA]

  Međunarodni sud u Hagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara 2019. godine.

  Ponovljeni haški proces protiv Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franka Simatovića Frenkija, operativca te službe, nastavljen je jučer poslije jednomjesečne ljetne pauze, javlja BIRN BiH.

  Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. jula prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom Raspravnog vijeća istekao je 19. augusta.

  Sudije su usvojile zahtjev odbrane, podnijet sredinom augusta, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi.

  Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine.

  Pati od hronične bolesti i depresije

  Haško tužilaštvo tome se nije protivilo. Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

  Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

  Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

  Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + 1 =