More

  Stanford: Vakcina protiv raka uklonila tumore u miševima

  Naučnici vjeruju da bi korištenje nove vakcine moglo služiti kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za kemoterapiju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stanford, predvođena doktorom Ronaldom Levyjem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tela miševa, čak i u fazi metastaze.

  Istraživanje je sprovedeno na miševima tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora.

  Vakcina je uspešno eliminisala sve tragove malignih ćelija iz tela životnja, a trebalo bi da bude uspešna u lečenju mnogih vrsta kancera, uključujući i one koji se pojave spontano.

  Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.

  Jeftina terapija za rak

  Vakcina je imala uspeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po telu, navodi se na zvaničnom sajtu univerziteta.

  Naučnici veruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.

  Vakcina se sastoji od dva agensa, miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dve doze vakcine.

  “Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tela. Ovakav pristup ne zahteva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahteva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta”, rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stanfordu Robert Levy.

  Prema njegovim rečima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umesto čitavog tela.

  “U miševima smo primetili neverovatne efekte širom tela, uključujući i nestanak tumora iz tela životinja”, kazao je Levi.

  Vakcina za više vrsta tumora

  U daljem nastavku istraživanja očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspešnom, Levy veruje da će vakcina biti uspešna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.

  “Ne verujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lečimo”, rekao je Levi.

  Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju medicinskog časopisa Science Translational Medicine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty two = fifty six