More

  Stagnacija u funkcioniranju vlasti

  - Advertisement -

  Sudeći prema broju tema koje se ne mogu dogovoriti ili odlažu za dodatne konsultacije vladajuće većine, Vlada Brčko distrikta ima sve manje kapaciteta za normalno funkcioniranje.

  Tome u prilog svjedoči i današnji nastavak 12. redovite sjednice, na kojoj je nekoliko točaka dnevnog reda odgođeno radi nesuglasja među članovima Vlade i potrebe za dodatne pregovore na sastanku predstavnika vladajuće većine.

  Sporne teme današnje sjednice Vlade bile su: Zakon o visokom obrazovanju, kreditno zaduženje kod europskih institucija za revitalizaciju Luke Brčko, ali i Strategija upravljanja javnim financijama.

  Gradonačelnik Siniša Milić ovakvo političko stanje je nazvao stagnacijom u funkcioniranju vlasti.

  “Razlog je taj što institucije distrikta Brčko, zbog stalnih potreba nekakvih usuglašavanja na političkoj razini, ne rade svoj posao. Tako da je i ova današnja sjednica samo paradigma takvoga stanja koje već duže vrijeme vlada ovdje. Mislim da je nužno da se neke stvari promijene ukoliko želimo da stvorimo napredak ove lokalne zajednice. A one bi prvenstveno značile da Vlada dobije veću autonomiju u svome radu”, prokomentirao je nakon sjednice gradonačelnik Milić.

  On smatra da je usuglašavanje većine potrebno, ali ne o svim pitanjima. Osobito ne onim operativnim i onim za koje je već u startu jasno da ne predstavljaju povredu bilo čijeg vitalnog nacionalnog interesa. Ako se to ubrzo ne riješi, uskoro bi mogli gledati samo prazan hod Vlade, ali i ostalih institucija Brčko distrikta. No, i na samim članovima Vlade je da se izbore za svoju veću autonomiju u radu, smatra Milić.

  Vlada Brčko distrikta danas je ipak uspjela usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o investicijskim fondovima. Riječ je o dijelu seta zakona koje Brčko distrikt treba usvojiti kako se Bosna i Hercegovina ne bi našla na određenim crnim listama kada su u pitanju aktivnosti na sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

  Danas je trebao da se usvoji i Zakon o tržištu vrijednosnim papirima, ali on je povučen iz procedure radi dodatnog usuglašavanja. U tom zakonu su se, pored neophodnih izmjena koje se tiču obveza Bosne i Hercegovine, našla i neka druga statusna pitanja članova Komisije za vrijednosne papire, što u ovom trenutku za članove Vlade nije prioritet.

  Vlada Brčko distrikta će izdvojiti oko 50.000 maraka za nastavak vođenja stečajnog postupka u poduzeću “Novi Bimeks” kako ne bi došli do prekida tog postupka, što bi koristilo vlasniku a najviše štete nanijelo Distriktu, koji u ovom postupku potražuje preko pet milijuna maraka iz stečajne mase.

  Uz to će pokrenuti inicijativu za razrješenje postojećeg stečajnog upravitelja i imenovanja novog, jer nekoliko članova Vlade smatraju da je neučinkovit rad sadašnjeg upravitelja i prouzročio da ovaj postupak neprihvatjivo dugo traje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = seventy