More

  Šta su se likovi dosjetili? Brojni propusti u sigurnosnom sektoru: Osuđenici na moru, nanogica kod tetke

  - Advertisement -

  Poništen je tender za iznajmljivanje softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba i tehničku podršku pri elektronskom nadzoru za potrebe Federalnog ministarstva pravde i kaznenopopravnih zavoda Federacije BiH, saznaje “Avaz”.

  Riječ je o poslu vrijednom 3,9 miliona KM. Tender je poništio Ured za razmatranje žalbi, jer je usvojena žalba kompanije iz Širokog Brijega.

  Iznajmljivanje opreme

  Do tada ostaje na snazi ugovor s firmom “Opus” iz Mostara, koja je ovaj posao dobila pod sumnjivim okolnostima. Naime, federalni revizori su još 2018. godine utvrdili da firma „Opus“ d.o.o. Mostar, zapravo, nije registrirana da se profesionalno bavi informatičkom djelatnošću, a koja uključuje i elektronski nadzor.

  Da stvar bude gora, ova firma konstantno je iznajmljivala opremu, a pritom ne kupujući novu. To se misli na nanogice i popratne uređaje.

  Saznajemo da nanogice koje nose osuđenici, mahom oni osuđeni do godinu, a nalaze se u kućnom zatvoru, uopće nemaju ugrađen GPS.

  Osim toga, samo jedan kanton ima vozilo i prati osobe koje imaju ove uređaje. Drugi kantoni to nemaju, što je alarmantan podatak. Pogotovo se to odnosi na TK i ZDK.

  Sumnja se da osuđene osobe, koje imaju nanogice, koriste svaku rupu u procedurama, kao i aljkavost sigurnosnog sektora.

  Mnogi se lako nađu na slobodi jer nanogicu, pogotovo oni koji se ne nadziru, zloupotrebljavaju.

  Pojedini osuđenici znali su provesti vikend na moru, a nanogica bi bila na nozi supruge ili tetke. Važno je da pokaže da je aktivna, a kada se skida, često osuđenici tvrde da je sve uredu te da je slučajno zagrebana.

  Aljkavi softveri

  Naši izvori tvrde da su pojedinci znali otići na more, a nanogica bi završavala na nozi srodnika. Čak su i, kako je utvrđeno, tetke bile privremene zatvorenice.

  Pitanje je sada šta će biti s novim tenderom koji je raspisan još u aprilu ove godine. Do tada su na snazi aljkavi softveri koji pogoduju samo osuđenicima. Takvih je u Federaciji na desetine. Dok policija uoči da je riječ o zloupotrebi, mnogi se odmore od kućne, zatvorske varijante.

  Šta piše u izvještaju

  Federalni revizori utvrdili su da firma „Opus“ d.o.o. Mostar zapravo nije registrirana da se profesionalno bavi informatičkom djelatnošću, a koja uključuje i elektronski nadzor.

  – Aktuelni izvod iz sudskog registra odabranog ponuđača, koji je od ugovornog organa tražen kao dokaz sposobnosti („Službene novine FBiH“, br/39/14, Ured za reviziju institucija u FBiH, Izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva pravde za 2017. godinu, obavljanje profesionalne djelatnosti), ne dokazuje da se firma profesionalno bavi informatičkom djelatnošću, a koja uključuje elektronski nadzor. Imajući u vidu navedeno, usluga iznajmljivanja softvera i opreme za elektronski nadzor osuđenih osoba i tehnička podrška pri elektronskom nadzoru za potrebe Federalnog ministarstva pravde i kaznenopopravnih zavoda FBiH nisu u potpunosti provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – piše, između ostalog, u izvještaju o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva pravde za 2017. godinu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × 3 =