Šta se krije iza slučaja Admira Nukovića?

  Admir Nuković (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

  Narod i Pravda (NiP) Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, povodom Zahtjeva za pokretanje postupka utvrđivanja povrede Kodeksa ponašanja zastupnika Skupštine ove lokalne zajednice iz Brčanskog demokratskog pokreta (BDP) Admira Nukovića, smatra kako se radi o običnom pokušaju dezavuisanja javnosti i skretanja pažnje sa stvarno odgovornih osoba.

  “Trenutno najveća saupunica u Brčkom jeste brčanski parlament, kako predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine pogrešno naziva ovu instituciju. O odgovornosti rukovodstva i svih ostalih članova ove sapunice govore posljednji medijski naslovi, kao i Zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede Kodeksa ponašanja zastupnika Brčanskog demokratskog pokreta Admira Nukovića. Istom rukovodstvu mi čestitamo na novom pokušaju kažnjavanja nerada poslanika Admira Nukovića, kojeg treba kazniti za nedolaske na zasjedanja, bar da vrati novac nas normalnih građana koji nije ni zaslužio, navodi se u današnjem saopćenju NiP-a.

  Iz ove stranke postavljaju pitanje hoće li neko biti odgovoran što je dopustio ponašanje zastupnika Skupštine na ovaj način, pri čemu pojedini zastupnici po godinu ili dvije ne dolaze na posao dva dana u mjesecu, a primaju platu od oko 2.500 konvertibilnih maraka.

  “Ako se ne postave suštinska pitanja odgovornosti, ovo bi mogao biti maliciozni politički pokušaj predsjednika brčanskog parlamenta, kako voli u javnosti reći, da prikrije vlastitu odgovornost pred Bogom i narodom. Mišljenja smo da ovakvo bahato ponašanje, bilo koga, treba biti kažnjeno, ali i da odgovorni ne smiju dozvoliti da se ne dolazi na zasjedanja Skupštine, pa post festum pokušavati sprati sa sebe ljagu i ubrati jeftine političke poene pred izbore”, kaže se u saopćenju NiP-a.

  Iz ove stranke dodaju da narod više nije glup i da se bliži kraj bahatom ponašanju imenovanih na odgovorne funkcije.

  “Pripremite se za dugi odlazak sa pozicija koje ne zaslužujete jer ih niste dostojni. Za ovakvo ponašanje u savremenim europskim civilizacijama, kojima težimo, oba ova aktera bi podnijeli ostavke, vratili nezaslužene plate i izvinili se narodu za obmanu, jer su dobili njihovo povjerenje na izborima, a ne da ga nisu opravdali, nego su učinili moralno ubistvo svih onih koji su im dali glas”, kaže se na kraju saopćenja.

  Kadrić: Nema političke konotacije

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije – SDA) u izjavi za Otisak.ba 11. juna je kazao da je navedeni zahtjev uputio zbog sve učestalijeg negodovanja od strane zastupnika i upita zašto se ne ističe neopravdano odsustvo Nukovića.

  “Ja sam u funkciji očuvanja digniteta i kredibiliteta Skupštine, pa i poslanika, morao pokrenuti inicijativu ka Komisiji za primjenu Kodeksa (ponašanja). Ja ne znam šta će ta komisija uraditi, u smislu da li će se odrediti za neku sankciju, ali cijenim da je krajnje neprimjereno da jedan poslanik ne dolazi na sjednice godinu i po dana, da ne opravdava svoje odsustvo, a koliko mi Stručna služba saoštava, uredno prima svaku platu i uredno konzumira novac i za reprezentaciju koju imaju poslanici, pa čak uredno prima i novac koji dobiju od Izborne komisije poslanički klubovi za rad poslaničkog kluba. Poslanik nije aktivan godinu i po dana i ne znam zašto koristi sva ova sredstva. Dakle, to je u funkciji zaštite digniteta Skupštine Brčko distrikta i na neki način ispunjenja naše obaveze prema građanstvu. Mi smo dužni reagovati”, kazao je Kadrić.

  Na pitanje novinara Otiska zašto Zahtjev nije ranio uputio, s obzirom na to da se radi o izbornoj godini, on je odgovorio:

  “Pitanje da li to ima političku konotaciju u ovom trenutku ili nema apsolutno odbacujem. Imali smo dovoljno strpljenja, godinu i po dana, vidimo ne odaziva se ovaj poslanik, apsolutno ignorantski se odnosi prema svojim poslaničkim obavezama za koje je položio zakletvu i mi smo morali na ovaj način postupiti.”

  Nuković: “Ne laje kera zbog sela, nego zbog sebe”

  Istog dana, 11. juna, na pitanje novinara Otiska o ovom slučaju, Nuković je odgovorio: “Ne laje kera zbog sela, nego zbog sebe”.

  Na pitanje o parama koje su mu isplaćivane te razlogu odsustvovanja i neopravdavanja, on je odgovorio: “Napisao sam svoj komentar”.

  Kako Otisak nezvanično saznaje, radi se o više od 37.500 konvertibilnih maraka neto.

  Sjednica Komisije odgođena zbog nedostatka kvoruma

  Predsjedavajući Komisije za sprovođenje Kodeksa ponašanja zastupnika Skupštine Admir Mujkanović zakazao je jučer novu sjednicu ove komisije za iduću sedmicu, utorak, 23. juna u 11 sati, nakon što je jučerašnje zasjedanje odgođeno zbog nedostatka kvoruma.

  On je u izjavi medijima rekao da se nada da će iduće sedmice sjednici Komisije prisustvovati potreban broj zastupnika za odlučivanje o dopunama Poslovnika o radu Komisije za sprovođenje Kodeksa ponašanja zastupnika Skupštine i Zahtjeva predsjednika Skupštine za pokretanje postupka utvrđivanja povrede Kodeksa ponašanja zastupnika Nukovića.

  “S obzirom da je izmijenjen Poslovnik o radu Skupštine, moramo uskladiti Poslovnik o radu ove komisije. Zauzet ćemo i stav o Zahtjevu predsjednika Skupštine za pokretanje postupka utvrđivanja povrede Kodeksa ponašanja poslanika Admira Nukovića i zatražiti pismeno obrazloženje od poslanika Nukovića o odsustvovanju sa sjednica Skupštine. Vjerujem da će Komisija donijeti najbolje moguće rješenje”, kazao je Mujkanović.

  Novinar: Adis Mujdanović