More

  Šta se krije iza priče o nabavci oružja u Tuzli: Bosna i Hercegovina je sljedeća!?

  - Advertisement -

  Pokušaj Srbije da Bosnu i Hercegovinu involrvira u scenarij o terorističkom napadu na sjeveru Kosova je evidentan. 

  Iza aktuelne priče Višeg suda u Beogradu da je Milan Radoičić, bivši potpredsjendik Srpske liste i vođa grupe koja je 24. septembra izazvala teroristički napad na sjeveru Kosova, ilegalno nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći u Tuzli, odnosno u Bosni i Hercegovini, te potom prevozio na Kosovo, ima za cilj da abolira zvanični Beograd.

  Zagrebački “Jutarnji list” iz Zagreba primjećuje da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, osobno pokrenuo “složenu operaciju koja mora dokazati da Srbija s tim terorističkim napadom nema nikakve veze” kako bi izbjegli međunarodne optužbe da destabiliziraju regiju. Tim prije je, navodno, Bruxelles ozbiljno razmišlja i o uvođenju određenih sankcija protiv Srbije.

  ‘Odbaciti, iskriviti, odvratiti’

  “Strategija Srbije ‘odbaciti, iskriviti, odvratiti’ u balkanskoj politici je još jednom evidentna. Kad se suoči s dokazima o umiješanosti u nedavni teroristički čin na Kosovu, Srbija slijedi isprobanu i provjerenu igru”, ukazuje dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

  Miralem Kapetanović, stručnjak iz oblasti sigurnosti, zajedno s dr. Ahmedom Kicom, autor knjige “Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata” (Atlanska inicijativa, Saajevo), u razgovoru za Radiosarajevo.ba napominjenje da Srbija nakon prestanka ratnih sukoba i agresije na BiH nastavila hibridni rat prema našoj zemlji.

  “On je u određenim periodima vođen različitim intenzitetom i različitim sredstvima kako su međunarodne okolnosti nalagale. Posljednjih godina hibridni rat Srbija protiv BiH vodi pojačanim intezitom uz korištenje gotovo svih sredstava osim vojnih. Sve te modalite smo detaljno naveli Dr. Kico Ahmed i ja u našoj nedavno objavljenoj knjizi “BiH i Zapadni Balkan-Aspekti geopolitike i hibridnog rata” Međutim, teroristički napad na Kosovu, koji nije polučio planirane ciljeve, nastoji se prebaciti na BiH kako bi se skrenula pažnja sa Srbije i fokus prebacio na našu zemlje”, govori Kapetanović, koji je radni vijek proveo u sigurnosnim agencijama BiH.

  Nameće se pitanje  – zašto baš na Bosnu i Hercegovinu?

  “Pa, zato što je BiH bila sljedeća meta i da su na Kosovu ostvareni planirani ciljevi sličan scenario bi se dogodio i u BiH, sa pokušajem secesije BiH, koju Milorad Dodik svakodnevno najavljuje. Sve to se odigrava po nalogu Rusije koja ovdje želi otvoriti krizno žarište, ne bi li se bar donekle skrenula pažnja sa Ukrajine”, veli Kapetanović.

  Bosna i Hercegovina mora ostati budna

  Gotovo svi vojni stručnjaci su saglasni da je zaplijenjeno oružje srbijanske proizvodnje i da se koristi za potrebe Vojske Srbije.

  “Srbija dezinformacijama, kao jednim vidom hibridnog rata, a za šta je Vučić pravi maher, želi međunarodnu i domaću javnost uvjeriti da je Srbija u svemu ovome nevina i da su ‘neke strane sile’ sve ovo režirale. Međutim sve je ovo bilo tako očigledno da je ovaj put malo ko povjerovao u Vučićeve laži. BiH mora nakon svega ostati budna, jer i dalje postoji mogućnost prenošenja ovakvih ili sličnih akcija i na teritoriji BiH. U tome najvažniju ulogu imaju Obavještajno sigurnosna agencija (OSA BiH) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i druge agencije i službe u okviru sigurnosnog sistema BiH, kao i blagovremena saradnja sa međunarodnim partnerskim službama”, zaključuje Kapetanović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.  

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = 14