More

  Šta se krije iza Odluke o isključenju Ismeta Dedeića iz brčanskog SBB-a?

  - Advertisement -
  Autor teksta: Adis Mujdanović
  Autor fotografije: Samir Tukulj

  Danas je medijima u Brčkom upućeno saopštenje za javnost koje potpisuje Organizacija Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Navedeno je da je na sjednici održanoj 9. oktobra 2020. godine Odbor SBB-a za BDBiH donio “Odluku o isključenju iz stranke Ismeta Dedeića i njegovom brisanju iz evidencije članstva zbog kršenja Statuta SBB-a”.

  Ovu odluku Odbor je donio sa 25 glasova za, tri suzdržana i jednim protiv.

  • Ismet Dedeić je u posljednjih šest mjeseci otvoreno djelovao radeći suprotno Statutu Saveza za bolju budućnost sa ciljem da nanese što veću štetu Savezu, umanji izborni rezultat a sve u korist drugih političkih partija i ostvarivanja podrške izbora na poziciju direktora Zavoda za planiranje, projektovanja i razvoj Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Ovim činom je jasno pokazano da se problem zapošljavanja mladih ogleda samo na riječima a ne u djelima što je u suprotnosti sa temeljnim principima Saveza za bolju budućnost. Napominjemo da Organizacija Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta BiH sa izborom gospodina Ismeta Dedeića na poziciju direktora Zavoda za planiranje, projektovanje i izgradnju nema nikakve veze i od toga se u cjelosti ograđujemo – stoji u saopštenju.

  Dedeić: Stranka “zarobljena” od strane dva poslanika

  Na upit novinara Otiska da odgovori na navode iz ovog saopštenja, Dedeić je rekao da “niko nije rekao koji član Statuta je prekršen, kad ni na koji način”.

  • Optužuju me da radim za neke druge stranke, takođe nisu rekli ni za koje ni kako ni na koji način. To znači da je ovo jedan pokušaj diskvalifikacije – naglasio je on.

  Podsjetio je da je on jedan od osnivača SBB-a, dodavši da su ljudi koji sada vode ovu stranku kasno došli.

  • Gdje god oni dođu, oni sruše po neku stranku. Vjerovatno će i ovdje to napraviti i traže krivca unaprijed za loš rezultat – procjenjuje Dedeić.

  Naglasio je da na poziciju direktora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj nije došao ni na silu ni na lobiranje, nego preko konkursa kao najbolji kandidat.

  • To je neke ljude u stranci strašno pogodilo, jer su mislili da ja to trebam da napravim, da završim da oni dovedu svog čovjeka. Trebao je da dođe neki čovjek, kako se špekuliše, iz Gračanice. To je vjerovatno povrijedilo te ljude, onda su počeli da se bave demagogijom, da je to mjesto SDA (Stranke demokratske akcije), da ja vjerovatno lobiram kod SDA itd. – naveo je on.

  Mišljenja je da je ovo “jedan strah od izbora, jer u svom mandatu nisu ništa uradili za opštu stvar, nego su jednostavno obezbijedili neke privilegije za sebe i svoje firme, sa čim se ja nisam slagao”.

  • Ja sam član SBB-a od osnutka i ostat ću do kraja života, i sve dok postoji SBB. Više neću djelovati u ovom odboru, jer vidim da mi nije mjesto među tim ljudima koji su spremni na sve to. Doveo sam ih da pojačamo stranku. Da su imali malo morala, političkog sluha i obraza pozvali bi me na taj sastanak da mi to saopšte. Ja sam spreman sad da odem ponovo svim tim organima i vrlo časno i pošteno odgovorim na sva ova pitanja koja mi se stavljaju na teret. To je jedna laž, propaganda ciljana. Misle da će time dobiti rezultat, a ja mislim da će ovo umanjiti njihov rezultat, jer od njihovog dolaska u SBB rezultat se smanjuje, i izborni i povjerenje se gubi upravo zahvaljujući njima – smatra Dedeić.

  Zaključio je da je SBB stranka koja je “zarobljena” od strane dva poslanika u brčanskoj Skupštini, Halila Ljuce i Šemse Sakovića, te njihovih firmi.

  Saković: Sa indignacijom odbacujem sve njegove komentare

  Predsjednica SBB-a u Brčkom Ina Pamukčić Karagić, na upit novinara Otiska o ovim navodima, odgovorila je da “nemam šta oduzeti niti dodati o onoga što je objavljeno u saopštenju”.

  • Ne zavrjeđuje moje komentare niti osvrt na njegove komentare, zato što su to obične bljuvotine. Ja sa indignacijom odbacujem sve njegove komentare i sve njegove istine. Šta treba da komentarišem ja ili bilo ko? – upitao je novinara šef Poslaničkog kluba SBB-a u brčanskoj Skupštini Šemso Saković.

  On se počeo miješati u rad novinara, rekavši: “Ako ste pravi novinar, Vi bi prvo saopštili šta je jedna ozbiljna politička opcija rekla”.

  • Ti objavljuj, radi šta god hoćeš, po diktatu onoga ko te finansira ili već šta – dodao je on.

  Novinar je pokušao dobiti odgovor na navode Dedeića i od strane drugog poslanika SBB-a u brčanskoj Skupštini Halila Ljuce, ali bezuspješno.

  NAPOMENA: Otisak nije objavio saopštenje SBB-a bez reakcije druge strane u ovoj priči, jer se Uredništvo odlučilo za objavu jednog članka u kojem bi se obuhvatili svi akteri priče, čime je ispoštovan princip novinarske objektivnosti, kako bi se u startu spriječile dalje reakcije na ovu temu na našem portalu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img