More

  Šta se događa u JZU Brčko? 2000 roditelja će tražiti refundaciju troškova za UZ kukova kod novorođenčadi?/FOTO

  - Advertisement -

  Više od godinu dana pokušavam saznati odnosno dobiti od JZU Brčko informaciju zašto se u JZU Brčko ne radi ultrazvuk kukova kod novorođenčadi, koja je inače obavezna usluga koju novorođenčadi moraju uraditi dva puta u prvim mjesecima života.

  Ljubazni ljekari u dječijem dispanzeru nakon odrađenog pregleda kažu da je potrebno uraditi ultrazvuk kukova, ali da se u JZU Brčko ta usluga ne može uraditi iz njima nepoznatog razloga. Međutim, pošto je isto potrebno uraditi kod novorođenčadi ljekar nas je uputio da idemo u privatnu kliniku. I sve bi to bilo uredu da sasvim slučajno nisam saznao da se JZU Brčko nikad službeno nije oglasila da neće obavljati ultrazvuk kukova, nego je u Ugovoru o pružanju usluga osiguranicima FZO uredno stojala i usluga snimanja kukova kod novorođenčadi ultrazvukom iako su znali da istu neće moći pružati, te su na taj način “zarobili” sredstva koja su namijenjena za gore navedenu uslugu.

  Sve to me još više zainteresovalo te sam u neformalnim razgovorima sa rukovodstvom JZU upitao u čemu je problem, na šta su mi isti odgovorili da ne mogu ljekare natjerati da rade taj posao iako su uložili novce u obuku (edukacije, specijalizacije, seminare) ljekara za snimanje ultrazvukom kukova kod novorođenčadi. Jedan od izgovora je bio i covid-19 koji je već uveliko zaboravljen. Bit će da se bebe nisu ni rađale.

  Sve to navede me da se obratim Agenciji za statistiku s upitom koliko je beba rođeno u Distriktu u 2021 i 2022 godini. MAŠALA, bi mi drago, čak 2000 hiljade beba.

  E sad, 2000 hiljade beba x 20-30KM po pregledu, puta dva pregleda, koja su roditelji plaćali iz vlastitih sredstava, pa izračunajte koliko je to para. Sve to JZU nije iskoristila, a mogli su sva ta finansijska sredstva oni dobiti, a znaju cičati kao sanitet kako su uzgorženi, zapostavljeni, kako im treba pomoći, nema dovoljno para. A samo su trebali malo raditi i dobili bi finansijska sredstva. Ali što raditi, lakše kukati kako nema.

  S druge strane, imamo roditelje koji su iz vlastitih sredstava morali plaćati uslugu ultrazvučnog snimanja kukova novorođenčadi po 50-60KM, a trebali su istu tu uslugu da dobiju besplatno u JZU Brčko kao osiguranici FZO Brčko.

  Da ne dužim više, nakon godinu dana natezanja, dopisivanja sa JZU Brčko i sa FZO Brčko, te na desetine pisama,urgencija, napokon uspijem dokazati da su roditelji i bebe prevarene.

   Ovom prilikom pozivam sve roditelje da podnose zahtjeve za refundaciju sredstava, na koju imaju pravo. I ne, nije stvar u 40,50,60KM, nego princip je princip. Svi mi skupa moramo natjerat ljude da počnu da rade svoj posao, da znamo za svoja prava koja nam svakodnevno uskraćuju, napisao je Azur Hadžić iz Brčkog na svom Facebook profilu.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 5 = one