More

  Šta nudi Tehnička škola u Brčkom?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Za upis u JU Tehničku školu Brčko planirano je 14 odjeljenja ove školske godine, i to 8 četvrti stepen tehničara i 6 trogodišnjih. Odjeljenja su isto koncipirana kao i prethodnih godina, s tim što se ove školske godine u sistem vraća tekstilni smjer, ranije su bili krojači. Također, ove godine se ne upisuju zavarivači. Takva sugestija stigla je iz Vlade Brčko distrikta.

  “U proteklom periodu posjećivali su nas predstavnici preduzeća, a koja se bave metalskom strukom, kako bi izrazili potrebu za upis zavarivača, odnosno za te kadrove. Mi ove godine te ne upisujemo, tako da očekujem da ćemo od sljedeće ponovo ih upisivati”, kazao je u razgovoru za Otisak.ba Dejan Nikolić, direktor ove škole.

  Upis je isti kao i prethodnih godina.

  “Imamo mašinstvo i obradu metala, elektrotehniku, saobraćaj, građevinarstvo i geodeziju, kao i tekstilnu struku. Što se tiče mašinstva i obrade metala, imamo standardne smjerove: automehaničar, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, instalater i bravar, odnosno obrađivač metala”, naveo je on.

  Kada je riječ o elektrotehnici, nude se sljedeća zanimanja: elektrotehničar računarstva, tehničar za mehatroniku, elektrotehničar, električar i autoelektričar. Za saobraćaj – tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornog vozila, za građevinarstvo – građevinski tehničar, za tekstilnu struku – tekstilni tehničar, za geodeziju – geodetski tehničar.

  Svaki smjer ima po jedno odjeljenje od 20 učenika, ukupno 14 odjeljenja i 280 učenika. Iskustva iz prethodnih godina pokazala su da se uglavnom upisuju svi smjerovi, ako ne u prvom roku, onda u drugom sigurno, s tim što je u prethodne dvije godine ispunjena kvota već na prvim rokovima, tako da potrebe za druge rokove nije ni bilo.

  “U osnovnim školama je sada manje učenika koji će doći ovamo, ali vjerujem da ćemo i ove godine uspjeti upisati sve ove smjerove. Prezentacije po školama su već počele, sve srednje škole su već započele ovu vrstu aktivnosti. Mi smo jučer krenuli te očekujemo da ćemo do kraja ove sedmice uspjeti prezentovati naše planove u svim osnovnim školama”, izjavio je Nikolić.

  Potencijalni učenici dobijaju informacije na prospektima, a prilikom prezentacije otvorena je mogućnost i za diskusiju sa učenicima.

  “Profesori su jako ažurni što se tiče same promocije, ali i plakati su dobro raspoređeni u kontekstu da informacije dođu do svih učenika na teritoriji Brčko distrikta”, zaključio je on na kraju razgovora za Otisak.ba.

  Piše: Safet Imamović
  Foto: Kenan Ibrišimović

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy three = seventy eight