More

  Šta mi pijemo: Sedam uzoraka flaširane vode sadržavalo bakterije koje ne smiju biti prisutne

  Sedam od 70 flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne – rezultat je monitoringa uzoraka pakiranih prirodnih voda za piće, kojeg je proveo entitetski Zavod za javno zdravstvo.

  Direktor Zavoda za javno zdravstvo Siniša Skočibušić izjavio je da je monitoringom obuhvaćeno 70 uzoraka prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda domaćih proizvođača i voda iz uvoza, uzetih iz maloprodajnih objekata.

  Najavio je da će uskoro vršiti monitoring dva ispitivanja, određivanje joda u soli i ispitivanje parametara u dječijim igračkama. 

  Šef Odjela za mikrobiološku analizu namirnica, voda i predmeta opće upotrebe Daniel Maestro istakao je da je prodaja flaširane vode jedan od najdinamičnijih sektora prehrambene industrije te je naglasio da u regionu samo 15 posto ljudi rijetko ili nikako ne konzumira flaširanu vodu. Ukazao je da su kao uzorak koristili 49 posto mineralne, 47 izvorske, a četiri posto stolne vode.

  “Skoro 31 posto ispitivane vode nije prošao postupak provjere Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, a 50 posto flaširane vode je uvezeno u Bosnu i Hercegovinu”, rekao je.

  Naveo je da jedna četvrtina uzoraka, tačnije 27,5 posto nije bila u skladu s odgovarajućim pravilnikom, od čega 61,1 posto nije bilo u skladu s deklaracijom na proizvodu. Govoreći o mikrobiološkim parametrima, odnosno zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, istakao je da je sedam od 70 uzoraka sadržavalo bakterije koje ne smiju biti prisutne u vodi.

  Prema njegovim riječima, ph vrijednost vode bila je unutar dozvoljenog raspona te da je ispitivanje pokazalo da nije bilo prisutnih teških metala.

  Glavni entitetski zdravstveni inspektor Nijaz Uzunović kazao je da su dobili sve rezultate monitoringa te da će postupiti prema svojim ovlaštenjima.

  Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 × = nine

  Čitano

  Povezani članci