More

  Šta je pokazao izbor člana VSTV-a iz Brčkog?

  Začuđujuće je da vlasti Brčko distrikta BiH nisu obavijestile Arbitražni tribunal o neprovođenju Konačne arbitražne odluke (Aneksa od 18.08.1999. godine).

  - Advertisement -

  Marginalac Mirza Fazlić je zbog postojanja Pravosudne komisije i zbog njezine nadležnosti, a koje nadležnosti nema nigdje u BiH, odlučivao o sastavu najvišeg organa u pravusuđu BiH, tj. o izboru člana VSTV-a iz Brčko distrikta BiH.

  U drugim dijelovima BiH izbor člana VSTV-a vrše sudije i tužitelji a nikakvo ministarstvo pravde, što je u suštini Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH.

  U drugim dijelovima BiH stručne saradnike bira VSTV, samo u Brčko distriktu BiH stručne saradnike bira Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH, tj. ministarstvo pravde.

  Izbor člana VSTV-a iz Brčkog je pokazao da neformalna interesna grupa u Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH može kao taoca držati VSTV BiH i formiranje i kompletiranje VSTV-a kao najznačajnijeg organa u pravosuđu BiH, radi čega je bila nužna intervencija supervizora za Brčko.

  Naime, nedopustivo je da člana VSTV-a bira Pravosudna komisija tj. ministarstvo pravde.

  Radi toga je važno da hitno Skupština Brčko distrikta BiH ukine dio nadležnosti Pravosudne komisije izmjenama odgovarajućih zakona.

  Hitno je potrebno da se Pravosudnoj komisiji ukine nadležnost biranja člana VSTV-a, te propisati da člana VSTV-a biraju sudije Osnovnog i Apelacionog suda Brčko distrikta BiH i  tužitelji Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, kao i da stručne saradnike bira VSTV a ne ministarstvo pravde tj. Pravosudna komisija.

  To je potrebno učiniti prije izmjene Statuta te ukidanja Pravosudne komisije i formiranja odjela za pravosuđe u skladu sa Aneksom konačne arbitražne odluke od 18.08.1999. godine. Inače je obaveza Skupštine Brčko distrikta BiH da provede Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Konačnu arbitražnu odluku za oblast Brčko.

  Začuđujuće je da vlasti Brčko distrikta BiH nisu obavijestile Arbitražni tribunal o neprovođenju Konačne arbitražne odluke (Aneksa od 18.08.1999. godine).

  Uzgred, na ovakav način bi se ubuduće spriječilo da marginalac kao što je Mirza Fazlić bude toliko značajna osoba da vuče konce u formiranju najznačajnijeg pravosudnog tijela kao što je VSTV.

  Naravno, kao nagrada za podršku neformalnoj interesnoj grupi u Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH, Mirza Fazlić biva nagrađen izborom za stručnog saradnika u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

  Autor: Dževad Turčalo
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy ÷ fourteen =