More

  Šta donosi Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima u Brčkom

  Distrikt je prva administrativna jedinica u državi koja je usvojila ovaj zakon, dok se ovakvi zakoni u entitetima još nalaze u fazi usvajanja.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Piše: Safet Imamović

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u četvrtak je u drugom čitanju usvojila Nacrt zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskim proizvoda u ovoj lokalnoj zajednici.

  Distrikt je prva administrativna jedinica u državi koja je usvojila ovaj zakon, dok se ovakvi zakoni u entitetima još nalaze u fazi usvajanja.

  Jedna jako bitna stvar jeste što će se ugostitelji u narednih 180 dana odlučiti da li će prostore [koji su manji od 50 kvadratnih metara] afirmirati za pušače ili nepušače.

  Oni ugostitelji koji posjeduju više od 50 kvadratnih metara poslovnog prostora morat će imati odvojene prostorije za pušače.

  Detalji sa javne rasprave

  Novembra 23. ove godine skupštinska Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu organizirala je javnu raspravu o Nacrtu ovog zakona.

  Participanti javne rasprave su bili predstavnici Vlade, Fonda zdravstvenog osiguranja, udruženja ovog grada te preduzeća “Philip Morris” iz Sarajeva.

  Predlagateljica Nacrta zakona dr Lidija Ljubojević [zastupnica Srpske demokratske stranke u Skupštini] je naglasila kako je ovakav potez opravdan zbog više razloga.

  Navela je da se ovakvi propisi nalaze svuda u okruženju te kako vlast u ovom gradu ima za cilj unaprjeđenje zdravlja stanovništva Brčkog.

  Istakla je i kako je bitno posvetiti veliku pažnju nepušačima i “rizičnim” grupama [maloljetnicima, trudnicama i starijim osobama] a koje treba zaštititi od pasivnog pušenja.

  Naglasila je da je jako bitno održati ovu javnu raspravu kako bi se čulo i mišljenje građana.

  Svi učesnici javne rasprave su nedvosmisleno podržali ovakvu odluku, a iz Udruženja “Brčansko srce” su poručili kako je ovo dobro i za pušače i za nepušače.

  Ono što je na određeni način “zasmetalo” Nedimu Muratoviću, predstavniku preduzeća “Philip Morris” iz Sarajeva, jeste konstatacija da se u nazivu Zakona pored “pušenja” dodaje i tekst “kao i svi drugi oblici korištenja duhana”, jer smatra kako se ugrožavanje nepušača vrši isključivo pušenjem duhanskih proizvoda.

  Insistirao je također i na tome da se u članu 2 ovog zakona ubaci i termin “zatvoreni prostor”, ali da se izbaci i riječ “stadion”.

  Bilo je tu još puno komentara, ali i iznimki kao što je recimo konzumiranje duhana u pojedinim zdravstvenim ustanovama za zaštitu mentalnog zdravlja.

  Naglašeno je kako je neophodno imati izolirane prostorije zbog specifičnosti pacijenata koji se tamo liječe.

  Dr Zijad Nišić [zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini] je naveo kako je Svjetska zdravstvena organizacija [WHO] proglasila pušenje kao bolest i podvela je pod šifru “F17”, te da je opravdano da se osobama koje pate od ove bolesti osigura prostor za pušenje.

  Bilo je još mnogo prijedloga, ali na kraju su, kao što navodimo, svi pozdravili donošenje ovakve odluke.

  Elektronske cigarete su također zabranjene

  Detalji sa javne rasprave imali su direktnog uticaja na drugo čitanje Nacrta o zakonu o zabrani pušenja u Brčkom.

  U amandmanima koji su se našli pred skupštinskim poslanicima u Brčkom nalazila se i stavka koja restriktivno odbacuje upotrebu elektronskih cigareta, odnosno izjednačava ih sa ostalim duhanskim proizvodima.

  Takođe, regulisano je i brisanje paragrafa “f” u članu 2 stav (1) a koji se odnosi na riječ “stadione”.

  Ovo znači da se stadioni ne tretiraju kao zatvoreni prostor.

  Neusaglašenost i neravnoteža sa nacrtima zakona u entitetima

  Udruženje PROI [Progresivni razvoj organizacija i individua] iz Sarajeva u petak je uputilo otvoreno pismo za medije, javnost i donosioce odluka.

  U otvorenom pismu su naglasili kako je ovaj zakon i dalje veliki benefit za duhansku industriju te kako se ništa bitno neće promijeniti u oblasti zaštite zdravlja građana.

  Kao veliki nedostatak vide i neusaglašenost i neravnotežu sa nacrtima zakona u oba bosanskohercegovačka entiteta.

  “Proces koji je pratio donošenje Zakona odlikovao se manjkom koordinacije sa parlamentarnim i izvršnim tijelima u Bosni i Hercegovini, nedostatkom multisektoralnog pristupa te nedovoljnom komunikacijom sa svim relevantnim vladinim i nevladinim akterima na polju kontrole duhana i duhanskih proizvoda.”

  Tvrde kako je aktuelni zakon u Brčkom zastario te kako je kopija prethodnih neefikasnih zakona, a zbog kojih hiljade građana umiru od posljedica pušenja i pasivnog pušenja.

  U otvorenom pismu navode kako je sam proces predlaganja i usvajanja Zakona rezultirao to da Zakon nije ni približno usklađen sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana [SZO] i njenim članom 8 [zaštita od izlaganja duhanskom dimu].

  Smatraju da se ovim direktno krše međunarodne pravne obaveze BiH i da se stvara neravnoteža u odnosu na nacrte zakona koji se nalaze u proceduri u entitetima.

  Zakon uskoro počinje da se primjenjuje, a hoće li biti efikasan i koliko će građanima trebati da se prilagode novim pravilima, ostaje nam da vidimo.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × = four