More

  Šta donosi rebalans budžeta Brčko distrikta BiH?

  Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u ponedjeljak 22. juna na 21. vanrednoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Brčko distrikta za 2020. godinu.

  Nakon rebalansa u iznosu od 13.442.342,77 KM ukupan Budžet Brčko distrikta za ovu godinu iznosi 275.182.335,77 KM.

  Rebalansom Budžeta obezbijeđeno je 3.000.000 KM za podršku preduzećima i preduzetnicima u cilju očuvanja radnih mjesta kao obaveza koje proizilazi iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog CIVID-19.

  Za isplatu podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu obezbijeđeno je nedostajućih 1.500.000 KM, a za podršku licima koja se nalaze na Zavodu za zapošljavanje izdvojen je 1.000.000 KM.

  Predsjednik Skupštine  Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je usvojeni rebalans budžeta pokazao veoma odgovoran i ozbiljan pristup vlasti u  rješavanju zakonskih i političkih obaveza u smislu obezbjeđivanja sredstava za funkcionisanje javnih preduzeća i ustanova  u Distriktu kao i senzibiliteta prema određenim kategorijama u lokalnoj zajednici da bi se, kako je istakao, što lakše prebrodila kriza u kojoj smo se našli.

   „Izdvojena su sredstva za funkcionisanje javnih preduzeća Luka i Radio Brčko bez kojih ne bi mogli normalno obavljati svoje poslovne aktivnosti. Obezbijedili smo i nedostajućih 3,5 miliona KM zbog povećanja plata ljekarima i medicinskom osoblju u Javnoj zdravstvenoj ustanovi koja nismo predvidjeli osnovnim budžetom“, rekao je predsjednik Kadrić.

  Istakao je da će usvojeni rebalans budžeta omogućiti i realizaciju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata među kojima je rekonstrukcija Četvrte osnovne škole za koju je izdvojeno 500.000 KM.

  Za izgradnju obdaništa u mjesnoj zajednici Broduša i opremanje obdaništa na Ilićki izdvojeno je 420.000 KM, a za rekonstrukciju Zanatskog centra u gradu 60.000 KM.

  „Nismo izostavili ni humanitarni pristup kroz podršku onima kojima je neophodno hitno obezbijediti novac za liječenje“, naglasio je predsjednik Kadrić.

  Za nabavku lijekova za liječenje malignih oboljenja izdvojeno je 100.000 KM, a za liječenje trogodišnje djevojčice Sare Maksimović 50.000 KM.

  Na 21. vanrednoj sjednici Skupština je usvojila i Odluku o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava iz sredstava rezerve budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

  Autor: Skupština Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci