More

  Sredstva od klirinškog duga: Izgradnja multifunkcionalne dvorane u Brčkom?

  Mislim da čak ni lokacija ne bi trebala da bude prepreka za izdvajanje tih sredstava, smatra gradonačelnik Milić.

  Postoji preliminarna saglasnost da se sredstva od klirinškog duga usmjere na izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane u Brčkom, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji smatra da ova suma nije mala i da ta sredstva treba usmjeriti u kvalitetne projekte i ne dozvoliti da se “rasplinu na sitne komadiće”.

  “Mislim da čak ni lokacija ne bi trebala da bude prepreka za izdvajanje tih sredstava. Dogovorit ćemo se i oko lokacije, bitno je samo da ispoštujemo raniji dogovor, a to je da ova sredstva od klirinškog duga, koja se mogu smatrati i poklonom jer BiH je jedna od rijetkih zemalja koja je taj klirinški dug dobila u novcu, usmjerimo na krupan projekat koji će ostati kao svjedočanstvo rada ove vlade”, kazao je Milić, prenose brčanski mediji.

  Dodao je da “ne možemo dopustiti da se sa tim sredstvima raspolaže na isti način kao što se raspolagalo sa nekim drugim budžetskim sredstvima, putem amandmana političkih partija”, naglasivši da će inicirati da se pokuša afirmisati taj dogovor i pretočiti u konkretan zaključak da se tim sredstvima, kada se budu oprihodovali kroz rebalans budžeta, odredi i namjena.

  Distriktu blizu četiri miliona dolara

  Vlada Ruske Federacije uplatila je klirinški dug na račun otvoren u Centralnoj banci BiH, a uskoro će se on naći i na računima bh. entiteta i Brčko distrikta.

  Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH, čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

  Prema potpisanom sporazumu, sredstva će biti raspoređena tako što će FBiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, RS 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  2 KOMENTARI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  80 ÷ ten =