More

  Srednjoškolci poslali jasnu poruku: Ne želimo podjele!

  Srednjoškolci su u Sarajevo pristigli iz 61 lokalne zajednice iz cijele države, kako bi poslali poruku da segregacija i podjele u obrazovanju moraju prestati.

  - Advertisement -

  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini danas je održala mirno okupljanje u Sarajevu, kako bi iznijeli svoj stav o fenomenu “Dvije škole pod jednim krovom”.

  Srednjoškolci su u Sarajevo pristigli iz 61 lokalne zajednice iz cijele države, kako bi poslali poruku da segregacija i podjele u obrazovanju moraju prestati.

  “Naša osnovna poruka je stop segregaciji u srednjoškolskom obrazovanju”, kazao je Faruk Gutić iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koja je organizirala to okupljanje.

  Gutić je dodao da su odlučili da ovaj skup organiziraju u nedjelju da bi pokazali da stotinu mladih ljudi iz 61 lokalne zajednice iz BiH mogu da se skupe u Sarajevu samo s jednim ciljem, da bi ukazali da ne žele segregaciju u srednjoškolskom obrazovanju na prostoru BiH.

  “Ne želimo više podjele i da nas odvajaju po krvnim grupama. Ne želimo da nas odvajaju po nacionalnim torovima i entitetima. Želimo da imamo kvaliteteno obrazovanje. Želimo da vlasti, Federalno i kantonalna ministarstva, te Parlament BiH zaista čuju poruku mladih srednjoškolaca iz BiH da ne želimo podjele već kvaliteteno obrazovanje. Ne želimo da idemo iz BiH, želimo da ostanemo ovdje, da radimo i doprinesemo bh. društvu”, izjavio je Gutić tokom okupljanja srednjoškolaca ispred zgrade Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

  Članica Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amila Čengić iz Sarajeva je kazala da fenomen “dvije škole pod jednim krovom“ ne smije ostati u BiH.

  Član UO Asocijacije srednjoškolaca u BiH Miljan Đurica iz Berkovića je kazao da u toj lokalnoj zajednici ne postoji fenomen ‘dvije škole pod jednim krovom.

  “Iz Republike Srpske dajemo podršku protiv segregacije u obrazovanju u BiH i ovim mirnim okupljanjem želimo ukazati vlastima da je došlo krajnje vrijeme da se taj problem riješi”, kazao je Đurica.

  Gutić je kazao da će u sklopu današnjeg okupljanja biti organizirana i mirna šetnja do Parlamentarne Skupštine BiH.

  Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca i okuplja mlade koji pohađaju srednju školu u BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  19 − = sixteen