Srđan Samardžić i Ana Gajić proglašeni najboljim sportistima Brčko distrikta BiH u 2019. godini

Srđan Samardžić i Ana Gajić večeras su na manifestaciji održanoj u brčanskom Domu kulture proglašeni najboljim sportistima Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u 2019. godini, u organizaciji Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi ove lokalne zajednice.

Samardžić je godinama proglašavan najboljim atletičarom BDBiH, a prošle godine mu ja malo falilo da bude proglašen najboljim sportistom ove lokalne zajednice.

U 2019. godini je ostvario zapažene rezultate, od kojih se izdvaja prva balkanska medalja sa nekog atletskog takmičenja u seniorskoj konkurenciji za Brčko.

„Jako sam zadovoljan svojim uspjehom i nadam se da ću u narednom periodu biti još bolji i da ću ostvariti normu i za neko veće takmičenje kao što su Olimpijske igre ili Svjetsko prvenstvo“, kazao je on u izjavi za medije.

Lijevo gradonačelnik BDBiH Siniša Milić, desno Srđan Samardžić

Samardžić: Jako mala podrška grada

Požalio se da ima jako malu podršku grada, istakavši da je njegov atletski klub „Maraton“ prošle godine dobio samo 2.000 konvertibilnih maraka.

„Tako da sam prilično razočaran tom cifrom, dok ostali klubovi koji dosta manje imaju uspjeha dobijaju dosta veća sredstva. Sa 2.000 KM moj klub, tj. ja ne mogu ni na godišnjem nivou da obezbijedim sebi patike. Dok se Brčko razbacuje sa nekim milionima, ja nemam ni za patike, a proglašen sam sportistom Brčko distrikta“, naveo je Samardžić.

Dodao je da u Brčkom nema uslova za treniranje, jer je Gradski stadion u lošem stanju, te da je primoran da trenira u Banjoj Luci, gdje živi i priprema se za takmičenja, ali nastupa za brčanski „Maraton“.

Gajić: Nedostaje dvorana

Gajić, odbojkašica brčanskog „Bimal-Jedinstva“, osvajača bronzane medalje u Srednjevropskoj ligi i šampiona BiH, po drugi put je izabrana za najbolju sportistkinju BDBiH.

„Moram priznati da je osjećaj sjajan, pogotovo moram priznati da mi je čast što sam po drugi put izabrana za najbolju sportistkinju Brčko distrikta. Sve to sam postigla, naravno, zahvaljujući svom klubu“, izjavila je ona.

Ona je istakla da im mnogo znači podrška koju imaju od strane grada, ali je naglasila da im nedostaje dvorana.

„Jer tu je dosta još, dosta sportova, ne samo odbojka, tako da to je nešto što zaista fali, jer evropske utakmice ne možemo igrati pred svojom domaćom publikom, što je veoma bitno, jer publika je sedmi igrač, kao što kažu“, navela je ona.

Ostala priznanja

– Sportski događaj godine: WDSF Brčko Open Championship 2019 (Škola plesa Mambo)
– Najuspješniji sportski kolektiv: Ženski odbojkaški klub Bimal-Jedinstvo
– Najuspješniji fudbalski klub: Fudbalski klub Jedinstvo
– Najuspješniji klub dvoranskih sportova: Odbojkaški klub Mladost
– Najuspješniji klub borilačkih sportova: Sportsko društvo Pobjednik
– Najuspješniji sportski kolektiv za razvoj sportova na vodi: Kajak kanu klub Hariz Suljić
– Najuspješniji sportski kolektiv za razvoj atletike i ostalih grana sporta: Atletski klub Cross
– Najuspješniji mladi sportista: Sejdo Huremović (Taekwondo klub Goku)
– Najuspješnija mlada sportistkinja: Amna Šehić (SD Pobjednik)
– Najuspješniji omladinski sportski pogon: Košarkaški klub Lavovi
– Najuspješniji trener: Edin Baković (Muški odbojkaški klub Jedinstvo)
– Najuspješniji dugogodišnji sportski radnik: Jusuf Saletović, Neđo Ilić
– Najuspješniji sportski novinar/sportska redakcija: Stjepan Bogutovac (Radio Brčko)
– Najuspješniji fudbaler/fudbalerka: Marija Damjanović (Ženski fudbalski klub Lokomotiva)
– Najuspješniji sportista dvoranskih sportova: Mlađan Lukić (OK Mladost)
– Najuspješniji sportista borilačkih sportova: Redžep Brkić (SD Pobjednik)
– Najuspješniji sportista sportova na vodi: Jasmin Klebić (Kajak kanu klub Zaveslaj)
– Najuspješniji sportista atletike i ostalih grana sporta: Kristina Trkulja (AK Cross)
– Najuspješniji sportista sa invaliditetom: Damir Brodlić (Odbojkaški klub invalida Brčko)
– Specijalno priznanje: Ljubiša Ristić (OK Mladost)

Godišnje oko tri i po miliona KM za podsticaj sporta

Šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević izjavio je da se godišnje iz gradskog budžeta izdvaja oko tri i po miliona KM za podsticaj sporta, koliko je planirano i za ovu godinu.

„U ovoj godini i u narednim godinama će zbog donošenja novog zakona o proračunu način izdvajanja  tih sredstava biti nešto drugačiji. Vjerujemo da će biti pravednije raspoređen taj novac i da ćemo moći biti zadovoljniji, u stvari da će moći biti zadovoljniji oni koji koriste taj novac, jer se do sada događalo da klubovi ili pojedinci koji možda i nisu toliko doprinijeli razvoju sporta ili doprinijeli promoviranju Brčko distrikta, možda su eventualno dobijali više“, naveo je on.

Dodao je da u ovoj lokalnoj zajednici egzistira jako veliki broj sportskih klubova, te da se on iz godine u godinu povećava.

Prvi sa desne strane Gudeljević

„Što predstavlja dodatno opterećenje za taj proračun koji se izdvaja za sport. Tako da ako isti kolač dijelite svake godine kada imate sve više klubova, naravno da su ti dijelovi kolača manji za one koji trebaju te novce“, pojasnio je Gudeljević.

U zabavnom dijelu programa večerašnje manifestacije „Izbor sportiste godine BDBiH“ nastupila je muzička grupa Elemental.

Novinar: Adis Mujdanović
Fotoreporter: Kristian Bilić

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 85 = ninety three