Srbin iz Banje Luke 27 godina čuvao Kur’an iz srušene vrbanjske džamije

  Na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji također živi u Vrbanji.

  Foto: Klix.ba

  Kur’an iz džamije u banjalučkom naselju Vrbanja, jedini sačuvani pisani trag nakon rušenja ove bogomolje u proteklom ratu, bit će vraćen tamo gdje pripada i to nakon što se javio čovjek koji ga je čuvao proteklih godina.

  Srbin iz Banje Luke, koji je želio biti anoniman, svih 27 godina čuvao je ovaj primjerak Kur’ana koji je pronašao nakon rušenja vrbanjske džamije 1993. godine. Na Kurban-bajram vratio ga je Admiru Čavki, koji također živi u Vrbanji.

  “Spletom niza okolnosti ova časna knjiga je došla u ruke Banjalučanina koji ju je sve ove godine čuvao u svom domu. Ovo je ujedno jedini pisani trag koji je preživio rušenje džamije 1993. godine”, istakao je Čavka.

  Zbog toga, dodaje on, sačuvani Kur’an ima krucijalnu vrijednost za džemat u Vrbanji, odnosno za sve one koji vjeruju u dobra djela.

  “Bolji poklon povodom Kurban-bajrama nismo mogli dobiti. U svakom zlu vremenu postoji oni koji drugačije razmišljaju. Počastvovan sam činjenicom da je vraćen upravo u moje ruke”, kazao je Čavka.

  Ovaj gest posebno je dirnuo mnoge vjernike jer pokazuje da i u najgorim vremenima ima dobrih ljudi koji vole svoje i poštuju tuđe.

  Nedavno je slična priča stigla iz Foče gdje je jedna žena pravoslavne vjeroispovijesti 27 godina čuvala Kur’an iz Aladže i potom ga vratila džamiji.

  “Danas je izražena nada da ovaj primjer neće biti usamljen, jer on svjedoči o toleranciji i suživotu koji su oduvijek krasili prostore ove zemlje. Ovo je dokaz da možemo živjeti zajedno i da se ne gledamo sa mržnjom”, istakao je Čavka.

  Izvorno objavljeno jučer.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + five =