Srbija uvela kaznu doživotnog zatvora

  - Kazna se odnosi na krivična djela silovanja i ubistva djece, trudnica i nemoćnih, ali i na ratne zločine, ubistvo državnika ili ugrožavanje bezbjednosti države

  Foto: AA/Ilustracija

  Skupština Srbije usvojila je danas izmene Krivičnog zakonika i izmene Zakonika o krivičnom postupku, čime se kao najviša kazna u Srbiji uvodi doživotni zatvor, javlja Anadolu Agency (AA).

  Doživotna kazna zameniće dosadašnju kaznu do 40 godina zatvora.

  Najstroža kazna može da bude izrečena zbog najtežih krivičnih dela protiv života i tela i krivična dela protiv polne slobode u slučajevima kada je zbog izvršenja dela nastupila smrt deteta, maloletnika, trudne žene i nemoćnog lica.

  Doživotna kazna se odnosi i na dela ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, niz ratnih zločina, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

  Ovim izmenama zakona ukida se uslovni otpust za određena krivična dela, te sud ne može uslovno otpustiti osuđenog za krivična dela – teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom i obljuba zloupotrebom položaja.

  Doživotna kazna zatvora ne može se izreći osobi koja je u vreme kada je izvršila krivično delo imala manje od 21 godine.

  Fondacija “Tijana Jurić” 9. novembra 2017. godine Skupštini Srbije podnela narodnu inicijativu za izmene i dopune Krivičnog zakonika, koju je podržalo 158.460 građana Srbije. Tom inicijativom traženo je uvođenje doživotne kazne za silovanje decu, maloletnike ili trudnice sa smrtnim ishodom.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ = nine