More

  Srbija: Ponovo se vraćaju mjere protiv COVID-a

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije COVID-19 danas je na sjednici u Institutu za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” donijela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

  Na nivou primarne zdravstvene zaštite ukazano je na značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike, saopšteno je iz Batuta.

  Donijeta je i odluka o obaveznom testiranju na COVID-19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihovoj obaveznoj kontroli i testiranju nakon preležane infekcije.

  Obavezno je testiranje kontakata sa COVID pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19. Na nivou bolničkih ustanova odlučeno je da testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

  Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja na kojima se liječe pacijenti s primarnim i teškim imunodeficijencijama. Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko liječenje. Zabrana posjeta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove.

  Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana izvrše procjenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju prijedlog mjera, kao i da nadalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim institutom ili zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno-metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

  Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

  U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od COVID-19, radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta, navodi se u saopštenju. Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smjernice za uvođenje neophodnih promjena.

  Kada je riječ o vakcinaciji, navodi se da se vakcinacija protiv COVID-a sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju. Naglašen je značaj vakcinacije protiv COVID-a i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija, dodaje se u saopštenju.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 59 = sixty five