Srbija: Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

  Već 14 godina 20. novembar se obilježava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka.

  Foto: AA

  Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verifikovao je i tadašnji Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

  Ovaj dan se četrnaest godina obilježava u znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog  antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS). Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

  “Ove organe imaju samo buduće federalne jedinice, odnosno republike, što govori da je bilo predviđeno da Sandžak postane jedna od budućih jugoslovenskih republika”, kaže istoričar Esad Rahić.

  Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka ukinuto je nakon dvije godine, 29. marta, u Novom Pazaru, u prostorijama današnjeg ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća, podsjeća Rahić u razgovoru za Anadolu Agency. Tada je donijeta i, kako kaže istoričar Rahić, “sramna odluka” da se teritorija Sandžaka podijeli između Srbije i Crne Gore.

  “Na taj način i poslednja nada, da teritorija Sandžaka dobije status federalne jedinice, a kasnije i autonomije, eliminisana je kao ideja i ovaj prostor je ostao bez ikakvih političkih, zakonodavnih i ostalih prerogativa i bez ikakvog prava na organizovanje kao posebna teritorijalna, politička i zakonodavna jedinica”, kaže Rahić.

  Dan Sandžaka će biti obilježen nizom aktivnosti i ustaljenim manifestacijama u Novom Pazaru i ostalim opštinama Sandžaka. Tradicionalno, BNV obilježiće ovaj blagdan brojnim i različitim manifestacijama.

  „Već danas u 17 časova priređujemo Svečanu akademiju, a za 18 časova zakazana je promocija knjige ‘Grad u cvatu magnolije’ autora Mehmeda Pargana iz Bosne i Hercegovine. U 19 časova priređujemo književni susret ‘SAKS 2018’, gde će se susresti kniževnici iz Sandžaka i regiona“, rekla je saradnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću zadužena za odnose s javnošću Nusreta Brunčević Hudović.

  Ona napominje da će BNV sa obilježavanjem Dana Sandžaka nastaviti i u srijedu za kada je zakazano otvaranje izložbe „Život i djelo Ćamila Sijarića – cio svijet živi u Sandžaku“, na kojoj će biti uručena i književna nagrada „Pero Ćamila Sijarića“ ovogodišnjem laureatu, književniku Safetu Hadroviću Vrbičkom.

  Dan Sandžaka obilježiće i novopazarski Kulturni centar, organizovanjem dvije tribine “Narodne igre i pjesme kao čuvari tradicije” i “Sandžak prije i poslije ZAVNOS-a”.

  U opštinama Sandžaka se 20. novembar proslavlja kao neradni dan. Na zgradama državnih i javnih preduzeća u Sandžaku istaknute su zastave Republike Srbije i bošnjačke nacionalne zajednice.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = forty eight