“Sportski ribolovci distrikta plaćaju cijenu neznanja onih koji upravljaju vodotokovima i ribolovom kao sportom”

Foto-ilustracija

Facebook grupa Ribolovci Brčko obratila se redakciji portala Otisak.ba tekstom koji prenosimo u cijelosti.

Svjedoci smo poslednjih godina da se u radu brčanskih ribolovačkih udruženja sve svodi na organizacije regata, fišijada i kvazi ribolovačkih takmičenja bez mogućnosti za dalje izlaske takmičara distrikta na BiH scenu…

Za nagrade se dodijele po koja kapa, ili majica sa logom udruženja organizatora, a za fišijade se posluži upecana i skuhana riba uz mnoštvo alkoholnog pića…

Dalje od pomenutog se nije maklo godinama…

Ribolov u zemljama susjedstva, kao i Evrope je prije svega SPORT… Sa svojim takmičenjima, kako udruženjskim, gradskim, regionalnim, pokrajinskim, državnim, evropskim, pa svjetskim prvenstvima…

Međutim u distriktu Brčko se organizuju ribolovačka takmičenja na kojima oni koji bi se prijavili na ista ne mogu dobiti nikakve potpisane i pečatirane propozicije takmičenja, jer takmičenja organizuju polupismeni, kojima nije u interesu da postave propozicije, nego svoj interes svode jedino na diskriminaciju onih koji zaista ulažu sredstva u opremu za takmičenja. Iz razloga zatvaranja konkurencije sve češće se na takmičenima u distriktu sreće 10-ak takmičara koji sjede nekada i na kantama za vrijeme takmičenja, te često sa upecanom ribom postupaju totalno nesportski, držeći je u kantama, umjesto u propisanim čuvarkama kako bi je na kraju mogli živu i neoštećenu vratiti u vodu…

Dakle uopšte se ne ponašaju humano prema upecanoj ribi. Na zvaničnim takmičenjima ribolovac-takmičar ne bi mogao ni zabaciti sistim u vodu dok mu sudija prvo ne bi prekontolisao čuvarku za smještanje ulova. No u distriktu imamo stručnjake kojima ništa nije sveto, pa ni ulov na ribolovačkom takmičenju. A o suđenju na takmičenju da ni ne govorimo… Kakvo je to ozbiljno i važeće takmičenje, ako suđenje istog ne sprovede i ne potpiše licencirani savezni sudija???

Dakle to nije takmičenje – to je SHOW…

Ulovljena riba na takmičenjima od strane sportskih ribolovaca bude nagrađena puštanjem u vodu kako bi je neki novi klinci mogli upecati i uživati u adrenalinu vađenja iste, a ribolovac se zadovolji fotografijom i humanim djelom poklanjanja novog života, međutim kod nas u distriktu se dešavalo da se upecana riba odmah iza leđa “takmičara” očisti i ispeče na roštilju i to od strane članova uprave udruženja, što je priznaćete poražavajuće…

Samo mi, u distriktu, na ovako lijepoj rijeci, kakva je Sava, imamo MESARE i KORMORANE, kojima je omogućeno da bez ikakve kontrole za 500 KM koliko plate na ime nekakve naknade za privredni ribolov, a neki ni to ne plate, koriste ogroman broj privrednih alata kako bi iz rijeke vadili neograničene količine ribe, čak i u mrijestu, te iste stavljali u promet.

Zašto?

Jer vole da mrežare?

Jer je to normalno?

Ne poštovani čitaoci, rade to isključivo materijalne koristi radi…

Jer računica je veoma jasna…

Da zanemarimo sada cijene “plemenitih vrsta riba” i grabljivica (Soma, Kečige, Smuđa, Štuke, Šarana, koje dosežu cijenu i od 20 KM po jednom kilogramu), te da se osvrnemo samo na bijelu ribu i da pokušamo nešto shvatiti… Cijena bijele ribe se kreće od 3 KM do 5 KM po kilogramu. U jednoj povučenoj rini površinske mreže, zna se desiti da se ulovi i po 100 kg bijele ribe. Ali hajde neka bude da se ulovi svega 20 kg…

Ako se u jednoj rini površinske mreže ulovi 20 kg bijele ribe koja se proda po cijeni od 3 KM, a ulovi se više, dolazimo do računice od 60 KM. Dakle za 10 dana po ulovljenih 20 kg bijele ribe dnevno jedan mrežaroš ostvari promet od 600 KM. Idemo računicom na minimalan ulov bijele ribe. Dakle za 10 dana on isplati 500 KM koliko je platio svoje „ODOBRENJE ZA BAVLJENJE PRIVREDNIM RIBOLOVOM”.

I onda na raspolaganju ima 355 dana za čist profit i extra profit…

Ko je u ovoj priči lud, a ko zbunjen sem nas REKREATIVNO-SPORTSKIH RIBOLOVACA koji platimo 100 KM godišnje za ribolovačku dozvolu, a od pomenutih nekontrolisanih MESARA i KORMORANA malo šta možemo da upecamo???

Vlast distrikta se zadovoljava sa 3 odobrenja za obavljanja privrednog ribolova ukupne vrijednosti 1500 KM na godišnjem nivou… Šta gospodo dobijate ovom naplatom, ako privredni ribolovac vama uplaćeno sebi namiri za 10 dana bacanja površinske mreže??? Vi ne dobijate ništa, jer sa 1500 KM ne može realizovati niti jednu jedinu investiciju vezanu za bilo šta. Mi REKREATIVNO-SPORTSKI ribolovci takođe ne dobijamo ništa jer po zakonu niti jedan fening od pomenutih 1500 KM ne odlazi na poribljavanje vodotokova.

Dakle jedini koji dobijaju su privredni ribolovci. Dobijaju za 500 KM legalizovano nekontrolisano izlovljavanje ribe, posebno grabljivica, zbog čega mi sportisti kasnije moramo da se patimo sa izbjegavanjem peša u ribolovu jer nam mrežaroši narušavaju biološku ravnotežu grabljivica u vodotokovima koje hraneći se sitnom ribom održavaju populaciju peša podnošljivom.

Ima li koga u distriktu da smije javno progovoriti na ove teme?

Gdje su oni sportski ribolovci koji se ne bune što u distriktu nemaju razvijen ribolov kao sport?

Koji nemaju organizovana kvalifikaciona prvenstva distrikta u kategorijama takmičarskog ribolova, sa potpisanim propozicijama?

Oni koji vade dozvole po susjednim opštinama kako bi mogli učestvovati po ligama i kupovima BiH?

Gdje su oni koji bace 150 kg pšenice i kukuruza krmeći mjesto da upecaju ribu, a onda na tom istom mjestu zabacuju i kidaju sisteme u nečijim cenkerima i mrežama?

Gdje su oni koji godinama na čelu brčanskih ribolovačkih udruženja gledaju polupismene i one koji su u životu upecali par konzervi tunjevine i sardine na policama super marketa, a sada su predsjednici ribolovačkih udruženja???

Te na kraju…

Gdje je vlast da dovede ribolov u granice normalnog i da svojim mehanizmima istjera na vidjelo MESARE, KORMORANE, ALKOHOLIČARE I OSTALE ELEMENTARNE NEPOGODE, koji su svojim bahatim ponašanjem, I NEZNANJEM prije svega ribolov distrikta doveli do dna, a riblji fond kao prirodno dobro lokalne zajednice neprocjenjivo uništili???

Hoće li iko i kada biti pozvan na odgovornost???

DOBAR DAN GOSPODO…

IMA LI KOGA DA SE OGLASI???

Bistro svima… – navedeno je u tekstu.

--