Sportski kompleks u G. Rahiću od velikog značaja za južni dio BDBiH

  Kadrić istakao da će veliki broj stanovnika i sportskih društava iz južnog dijela BDBiH (mjesne zajednice Rašljani, Maoča, Ćoseti, Čande, Gornji Rahić, Ograđenovac, Palanka) imati priliku da koristi sadržaje ovog sportskog kompleksa, te na taj način nastavi razvijati sport i promovirati zdrave životne navike.

  Foto: Facebook.com / FK Gornji Rahić

  Novinar: Adis Mujdanović

  Sportski kompleks u brčanskoj mjesnoj zajednici Gornji Rahić od velikog je značaja za stanovnike južnog dijela Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, naglasio je u razgovoru za Otisak.ba predsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA) u ovoj lokalnoj zajednici – Esed Kadrić.

  Povod za ovaj razgovor je otvaranje fudbalskog stadiona u G. Rahiću, koje je upriličeno protekle nedjelje, kada je na njemu odigrana prva zvanična utakmica, u kojoj je domaći G. Rahić pobijedio Jedinstvo iz Lukavice rezultatom 3:2, u okviru trećeg kola Prve lige Tuzlanskog kantona.

  „U skladu sa političkim opredjeljenjem brčanske vlasti da se pristupi ravnomjernom razvoju distrikta Brčko, u smislu izgradnje infrastrukture, pa i sportske infrastrukture, jedan od dokaza da je u primjeni takav politički pristup jeste izgradnja savremenog stadiona u Gornjem Rahiću koji će, dakle, predviđati mogućnost prisustva 2.500 gledalaca sa ukupnom savremenom opremom, a što će činiti jedan savremen sportski kompleks, jer se u najneposrednijoj blizini stadiona gradi savremena fiskulturna dvorana“, naveo je on.

  Istakao je da će veliki broj stanovnika i sportskih društava iz južnog dijela BDBiH (mjesne zajednice Rašljani, Maoča, Ćoseti, Čande, Gornji Rahić, Ograđenovac, Palanka) imati priliku da koristi sadržaje ovog sportskog kompleksa, te na taj način nastavi razvijati sport i promovirati zdrave životne navike.

  Zaimović: Do kraja proljeća završetak druge faze

  Član brčanske Vlade Edin Zaimović također je u razgovoru za Otisak potvrdio veliki značaj sportskog kompleksa u G. Rahiću.

  „Građani su već duže vremena u iščekivanju da se ovo desi i, evo, na veliko zadovoljstvo svih građana, mi smo uspjeli dovesti i privesti kraju određene radove na stadionu. Teško je iskazati to zadovoljstvo, 10-ak ili 12 godina koliko već traje izgradnja pomenutog objekta, i nadam se da su ovim što je do sada učinjeno građani zadovoljni“, kazao je on.

  Izrazio je nadu da će do kraja proljeća biti završena i druga faza izgradnje stadiona, dodavši da se radovi na sportskom kompleksu neće zaustaviti na tome.

  „Imamo u planu i završetak sportske dvorane koji iziskuje znatno veća sredstva nego što mi trenutno imamo, ali u narednom periodu ćemo i taj dio sredstava obezbijediti, tako da ćemo jednu zaokruženu cjelinu što se tiče Sportsko-rekreativnog centra u Gornjem Rahiću imati i vjerujem da će se uz pravilno korištenje dugo gore održavati raznorazne manifestacije, i naravno sportske aktivnosti“, dodao je.

  Uloženo više od dva miliona KM

  U izgradnju Sportsko-rekreativnog centra u G. Rahiću do sada je uloženo više od dva miliona KM.

  „Fudbalski stadion sa oko 2.500 sjedećih mjesta na tribinama i kompletnom pratećom infrastrukturom gotovo u potpunosti je završen, a investicija je teška više od milion maraka i osigurava nam sjajne uslove za dalji rad, te nas obavezuje da učinimo maksimum kako bi se iz Prve lige Tuzlanskog kantona preselili u viši rang“, rekao je prilikom otvaranja predsjednik Fudbalskog kluba Gornji Rahić Esad Softić.

  Jedan od najreprezentativnijih stadiona

  Unutar Sportsko-rekreativnog centra je i fiskulturna dvorana u koju je do sada investirano oko milion maraka, a činit će ga i pomoćni fudbalski, te teren za male sportove, koji su također u izgradnji.

  „Ovo je velika stvar i za Nogometni savez Distrikta jer ovo je jedan od najreprezentativnijih stadiona, na kojem se, uz male korekcije, mogu igrati i utakmice Premijer lige BiH“, kazao je predsjednik Saveza Izet Banda.

  Foto: Facebook.com / FK Gornji Rahić

  Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata

  „Ovo je jedan od najsretnijih dana za mene lično, ali i sve ljude iz Gornjeg Rahića, a posebno navijače našeg kluba, te sam ponosan što smo nakon više od deset godina, priveli kraju jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na ovom području“, rekao je u nedjelju zastupnik SDA u brčanskoj Skupštini Sead Softić.

  „Još jednom, i na ovaj način, potvrđujemo da sinhronizovanim djelovanjem izvršne i zakonodavne vlasti možemo pokazati da svi želimo podjednako razvijati bilo koji dio Distrikta. Ovaj projekat je bio neophodan Gornjem Rahiću i posebnu zahvalnost za njegovo okončanje upućujem Vladinoj Kancelariji za javnu imovinu, potom članu Vlade Edinu Zaimoviću i zastupniku u Skupštini Seadu Sofiću, koji su činili maksimum kako bi posao bio uspješno završen, ali i velikom broju mještana i navijača Rahića, koji nisu žalili uložiti vlastiti volonterski rad, kako bismo zajednički stigli do cilja“, naglasio je Kadrić prilikom otvaranja.

  Nastavak ulaganja u Gradski stadion

  On je najavio nastavak ulaganja u brčanski Gradski stadion, koji je u izgradnji već duži niz godina.

  „Pokrenute su aktivnosti na utvrđivanju kakvoće do sada izgrađenih tribina na Gradskom stadionu, obzirom da su nezaštićene dugi niz godina i da su uslovi vremena učinili da eventualno ima određenih oštećenja. Nakon stručne analize i provjere statusa sadašnjih tribina, pristupit će se daljoj izgradnju, konzerviranju, ukupnom, dakle, rješavanju izgradnje cijele te tribine i sadržaja koji su predviđeni u sklopu iste, kako bismo stvorili uslove da se može na najkonkretniji način koristiti Gradski stadion“, kazao je za Otisak.

  Dodao je da za sada ima oko milion i po KM na raspolaganju za ove potrebe, a da će se ulaganja nastaviti shodno procjenama koje projekat podrazumijeva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = one