More

  Sport u Brčkom je u problemima

  Autor: Adis Mujdanović

  Sport u Brčkom je u problemima, konstatacija je to Dalibora Šarenca, dugodišnjeg brčanskog sportskog radnika, sa kojom se slaže i autor ovog teksta.

  On priča da se stanje u brčanskom sportu iz godine u godinu pogoršava, te da se ove godine događa kulminacija koja je predstavnike brojnih sportskih klubova nagnala da izađu na mirni protest danas ispred Doma kulture Brčko.

  • Problem je taj što isplate za sportska udruženja još nisu došle na red. Mi ne znamo šta je u pitanju – kazao je u izjavi za medije, dodavši da oni trenutno svojim novcem finansiraju klubove.

  Šarenac je zamolio Vladu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da primi jednu delegaciju sportskih radnika sljedeće sedmice, kako bi pronašli rješenje za problem, jer u protivnom, kako je istakao, klubovi će biti primorani da potpuno obustave takmičenja, a u najvećim problemima su klubovi koji nastupaju u državnim ligama.

  Na pitanje novinara Otiska da li postoji neka simbolika u vezi sa datumom njihovog protesta, s obzirom na to da je danas prvi dan predizborne kampanje, on je odgovorio da ne postoji, ali da je ovo možda najbolje vrijeme da se obrate vlasti.

  Gudeljević i Amidžić došli

  Novinar Otiska zatim je pozvao dva čovjeka sa najvišim funkcijama u Vladi vezanim za sport – Peru Gudeljevića i Jakova Amidžića, koji su se brzo pojavili na licu mjesta.

  Međutim, iako je novinar obavijestio pojedine predstavnike sportskih klubova da će oni doći, želeći da dođe do razgovora između njih sa ciljem rješenja problema, ipak su svi otišli prije nego su navedena dvojica došla.

  • Ja sam prije par minuta od vas novinara saznao da je organiziran neki prosvjed. Bio bi red da prosvjednici koji traže odgovor na određena pitanja pozovu onog ko je najodgovorniji za to. Ja sam nakon par minuta došao ovdje i ne vidim nijednog od prosvjednika i molim ih da u jednoj normalnoj komunikaciji postave pitanja koja njih interesiraju. Ja ću dati odgovore na ta pitanja – naveo je Gudeljević, šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu.

  Na pitanje novinara Otiska zašto nisu isplaćena sredstva iz budžeta za sportska udruženja, on je odgovorio da je uslov za to zakonito pravdanje utroška ranije isplaćenih sredstava.

  • U ovoj godini, nažalost, veliki broj, skoro 70% njih nisu kvalitetno opravdali sredstva – otkrio je Gudeljević.

  “Pojedini klubovi bliski vlasti”

  Na navod još jednog dugogodišnjeg sportskog radnika Šemsudina Ahmetbašića da su pojedini klubovi bliski vlasti vjerovatno dobili sredstva, odgovorio je:

  • Neka kažu meni koji su to klubovi, ja sam spreman na to odgovarati.

  Neuređeno stanje u brčanskom sportu godinama unazad glavna je tema u neformalnim razgovorima sa sportskim radnicima, ali se o tome malo pričalo u javnosti.

  Čitano

  Povezani članci