Sport u Brčkom – disbalans između uloženog novca i rezultata

Foto-Ilustracija

Iako se mnogo novca iz budžeta Distrikta  izdvaja na sportska udruženja i klubove, Brčko ipak nema neke veće sportske uspjehe van granica BiH. Kada smo kod toga, šta nemamo na listu treba dodati i to da Brčko nema multifunkcionalnu dvoranu, gradske bazene i slično. Doda li se tome još situacija u kojoj se javna imovina koristi u rekreativne svrhe i za to se plaća domaru, misli se na iznajmljivanje školskih  sala rekreativcima i udruženjima poslije nastave, jasno je da je stanje u oblasti sporta poprilično neuređeno.

S našim navodima i konstatacijama ne slaže se šef Odjeljenja za privredni razvoj, spot i kulturu Pero Gudeljević, koji nam je na pismeni upit odgovorio sljedeće.

“Brčko, kao lokalna zajednica ima zapažene sportske rezultate i izvan granica BiH. Već duži niz godina i odbojkašice i odbojkaši igraju evropske kupove kao najbolje ekipe iz BiH. Bilo bi svakako dobro kada bi takvih rezultata bilo i u drugim granama sporta“, dodaje Gudeljević, naglašavajući da se u Brčkom dugi niz godina organizuje teniski turnir koji se boduje na ATP ljestvici što također nije beznačajno.

“Kada su u pitanju izdvajanja novčanih sredstava za sportska udruženja i klubove to  treba razdvojiti od izdvajanja u sportsku infrastrukturu”, kaže šef resornog Odjeljenja.

„Kao što je poznato osiguran je veliki dio sredstava za izgradnju multifunkcionalne dvorane a aktivnosti oko realizacije vodi vladin Odjel za javne poslove. U okviru toga bi trebao biti izgrađen i bazen. U ovom trenutku Brčacima je na raspolaganju jedan privatni bazen.“

Na naše pitanje, da li je sport privatizovan, dobili smo sljedeći odgovor.

„Sport je djelatnost od javnog interesa. Osobna je stvar svakog pojedinca hoće li se baviti sportom i u kojoj mjeri. Sportski klubovi su udruženja građana koja kroz projekte i programe mogu dobiti određena finansijska  sredstva za takmičenje u rangu koji svojim rezultatima zasluže. Jasno je da iznos sredstava iz proračuna ne može biti jedini izvor prihoda. Svi klubovi koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete u skladu sa rangom takmičenja, rezultatima koje postižu i raspoloživim sredstvima sudjeluju u raspodjeli istih prema kriterijima koje usvaja Vlada Brčko distrikta BiH.“

Što se tiče iznajmljivanja sportskih sala Gudeljević kaže da Odjel  ima određene termine za korištenje školskih sportskih dvorana i dodjeljuje ih prema kriterijima prije svega klubovima za trenažne procese i takmičenja.

“Udruge koje se rekreativno bave sportom dobiju određeni broj termina i nisu dužni ništa platiti, sem što im je svima obveza  da prostor ostave urednim i čistim kao i da ne uništavaju javnu imovinu“, zaključuje Gudeljević.

Podsjećamo, Vlada je otvorila i Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata od javnog interesa, odnosno amaterskog sporta, kulture i turizma u skladu sa planom i programom rada Odjeljenja.

Za projekte koji se tiču amaterskog  sporta predviđena su sredstva od 1.295.400,00 KM

Uprkos činjenici da su odbojkaši i odbojkašice najuspješniji u Distriktu, za njihove aktivnosti predviđeno je 230.000,00 KM dok se za fudbal izdvaja 475.400,00 KM.

Kompletan Javni poziv možete pogledati na linku:

http://prsk.bdcentral.net/Home/

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--