More

  Sporne izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost povodom najavljenog razmatranja usvajanja izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti u drugom čitanju, od strane Skupštine Brčko distrikta BiH na danas zakazanoj sjednici, kojima se ukida pravo na dječiji dodatak za djecu koja iz bilo kog razloga nisu uključena u obrazovni proces ili ga redovno ne pohađaju, odnosno za djecu koja načine težu povredu školske discipline.

  Ombudsmeni su obavijestili Skupštinu, koja je u prvom čitanju jednoglasno usvojila Zakon, da se predloženim zakonskim rješenjem otvaraju brojna pitanja kršenja i ugrožavanja prava djeteta na području ove lokalne zajednice, te da ova postupanja nisu u skladu sa međunarodnim standardima, prvenstveno sa osnovnim principima i odredbama UN Konvencije o pravima djeteta.

  U skladu sa svojim mandatom i nadležnostima, Ombudsmeni su otvorili predmet po službenoj dužnosti i pozvali nadležne da se izjasne povodom nastale situacije.

  Takođe, Ombudsmeni su pozvali Skupštinu da otvori javnu raspravu o pitanjima koja su predmet izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti, istovremeno izražavajući spremnost da doprinesu kreiranju rješenja koja će biti u skladu sa međunarodnim standardima i koja će biti u skladu sa najboljim interesom djeteta. 

  Ombudsmeni su mišljenja da bi svi nadležni organi na svim niovima vlasti u Bosni i Hercegovini trebali izmijeniti relevantno i važeće zakonodavstvo kako bi pravo na dječiji dodatak ostvarivala djeca do navršenih 18 godina života.

  S tim u vezi, kada je riječ o ostvarivanju prava djeteta na dječiji dodatak, Ombudsmeni će u narednom periodu prezentovati javnosti Specijalni izvještaj o stanju ostvarivanja prava na dječiji dodatak u Bosni i Hercegovini sa rezultatima istraživanja i uputiti preporuke nadležnim organima, navedeno je u saopštenju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

  Jučer su reagovale organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju prava djece.

  Čitano

  Povezani članci