More

  Sporazum sa Rusijom stupio na snagu: Brčko distriktu 3.754.735 dolara

  BiH i Rusija potpisale su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH, prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 dolara.

  - Advertisement -

  Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a stupio je na snagu objavljivanjem u “Službenom glasniku BiH”, čime su ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona dolara na račun Centralne banke BiH.

  Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je danas Ambasadu Ruske Federacije u BiH da je BiH ispunila sve uslove za realizaciju obaveza po Sporazumu o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, koji je u Moskvi u ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

  Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da je ovaj sporazum na snagu stupio juče, kao i da je o ovim činjenicama upućena nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH.

  Sporazum predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjavanju unutrašnjih procedura neophodnih za njegovu realizaciju, zbog čega je Bevanda od ruske strane zatražio informaciju da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

  Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije počeće da teče rok od 45 dana, u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

  Ratifikovanjem sporazuma, BiH je stvorila pretpostavke za realizaciju obaveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da bude izvršena transakcija 125 miliona dolara u korist BiH.

  BiH i Rusija potpisale su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH, prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 dolara.

  Ranije je dogovoreno da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

  BiH je jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi, kako je to urađeno u drugim zemljama regiona, i jedina zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSRNA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × two =