More

  Sporazum Mijanmara i Bangladeša o povratku Rohinja

  Sjedinjene Američke Države progon Rohinja muslimana nazvale su etničkim čišćenjem.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Mijanmar i Bangladeš danas su potpisali Memorandum o razumijevanju za povratak nekoliko stotina hiljada Rohinja muslimana u Mijanmar.

  „Spremni smo ih primiti nazad što je prije moguće nakon što nam Bangladeš pošalje papire“, rekao je sekretar u Ministarstvu za rad, imigraciju i stanovništvo Mijanmara Myint Kyaing, misleći na to da Rohinje moraju popuniti registracijske papire prije povratka u Mijanmar, prenosi Reuters.

  „Za Mijanmar, ovo je od izuzetnog značaja jer pokazuje određeni napredak u rješavanju krize. Međunarodni pritisak i kritike zbog načina na koji Vlada i vojska postupaju u cijeloj ovoj situaciji neprestano rastu, tako da ovaj potez pokazuje kakav-takav napredak u nastojanjima da se pomogne izbjeglicama“, javlja iz Yangona reporter Al Jazeere Scott Heidler.

  „Zvanična Daka, s druge strane, naravno, brine zbog stanja u kojem se izbjeglice nalaze, te šta će se desiti s privremenim izbjegličkim kampovima narednih mjeseci ako nešto ne bude riješeno. Dakle, za obje zemlje ovo je pozitivno jer pokazuje da se barem radi na rješavanju problema.“

  Heidler dodaje kako današnji Memorandum o razumijevanju „budi nadu, ali ne nudi mnogo detalja“.

  „Još ne znamo mnogo, osim da je potpisan i da će na nivou ministarstava vanjskih poslova biti formirana radna grupa sa zadatkom da utvrdi detalje. Mijanmaru je ovaj memorandum bio potreban upravo zbog sve snažnijeg međunarodnog pritiska.“

  UN: Ratni zločini

  Strahote počinjene nad ženama i djevojkama Rohinjama su organiizirali i proveli pripadnici mijanmarske vojske, a mogli bi se tumačiti kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid, rekla je danas izaslanica UN-a za seksualno nasilje u ratu Pramila Patten.

  Patten, koja se sastala sa mnogim žrtvama seksualnog nasilja u kampovima Rohinja na granici sa Bangladešom, rekla je kako u potpunosti podržava procjenu šefa UN-a za ljudska prava Zeida Raada Al Husseina da su Rohinje žrtve etničkog čišćenja, prenosi AP.

  Rohinje su, pripadnici muslimanske manjine kojima je Mijanmar 1982. ukinuo građanska prava i ne priznaje ni termin Rohinje.

  Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson danas je također rekao kako se u saveznoj državi Rakhine u Mijanmaru, gdje je većina Rohinja živjela, odvijalo etničko čišćenje.

  Patten je na današnjoj konferenciji za štampu rekla kako je seksualno nasilje doprinijelo egzodusu 620.000 Rohinja iz Mijanmara.

  Vlada Mijanmara demantira da je vojska te azijske države počinila ikakve zločine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty eight ÷ twenty four =