More

  Špirić otkriven: Krivotvorio dokument i poslao OSA-i, kakva je Radončićeva uloga?

  Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije (OSA) BiH Nikola Špirić priznao je svojim kolegama u ponedjeljak da je on potpisao dokument sa lažnim zaključcima, kojeg je ta Komisija uputila u OSA-u, prenosi Faktor.ba.

  Špirić je priznao da je potpisao dokument koji ne sadrži zaključke koje je definirala Komisija, nakon što je prethodno odgovornost pokušao prebaciti na sekretara Komisije. Naime, dokument upućen OSA-i je sadržavao zaključke koji nisu bili usvojeni, što potvrđuju i zapisnici sa sjednica koje su sazvane zbog afere “Ušće”. Zbog toga se, najavljuju pojedini članovi Komisije, očekuje burna naredna sjednica, koja bi uskoro trebala biti održana.

  Podsjećanja radi, afera “Ušće” je nastala kada su se u javnosti pojavili povjerljivi dokumenti OSA-e koji su se odnosili na praćenje zvaničnika Srbije, što se u konačnici ispostavilo kao netačno. Nakon interne istrage u OSA-i, utvrđeno je da je povjerljive dokumente iz te agencije iznio Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića. Dokument je javnosti prezentirao zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Nenad Stevandić.

  Špirić je sazivanjem hitne sjednice najprije pokušao nametnuti usvajanje prijedloga o otvaranju istrage protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, što je odbijeno. Međutim, udari SNSD-a na OSA-u su nastavljeni u saradnji sa HDZ-om BiH, odnosno posredstvom glavnog inspektora OSA-e Damira Bevande, koji je Komisiji dostavio prijavu protiv direktora Mehmedagića. U prijavi je navedeno da Mehmedagić onemogućava Bevandi provođenje istraga na području Hercegovine.

  Komisija je raspravljala o sukobu čelnika OSA-e, ali bez donošenja zaključaka, što Špirića nije spriječilo da 8. maja 2017. godine čelnicima te agencije dostavi izmišljene zaključke.

  U njima se izdaje naredba glavnom inspektoru, a ne direktoru OSA-e, da istraži postojanje proceduralnih grešaka u postupku kod zavođenja dokumenta “Ušće”, čim se istraga sa Dragana Savića pokušala preusmjeriti u drugom pravcu. Špirić u krivotvorenom dokumentu također zadužuje Damira Bevandu, a ne direktora OSA-e, da istraži i dostavi dokumentaciju povodom “predstavke M. T.”.

  U odbranu Špirića su se uključili i mediji pod kontrolom Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a BiH, što razotkriva strukturu koja nastoji narušiti kredibilitet i funkcionalnost OSA-e, čime bi se opstruirale i brojne istrage u kojima učestvuju službenici ove agencije.

  Tako se u današnjem broju Dnevnog avaza, medija kojem predsjednik SBB-a pruža “konsultantske usluge”, navodi da su odnosi unutar OSA-e već mjesecima narušeni, te da imaju “elemente nacionalnog sukoba”, zbog čega će krajem mjeseca biti održan sastanak sa rukovodstvom te agencije. Potvrdio je to za Avaz niko drugi do Nikola Špirić, a sastanak su, piše taj list, inicirali delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudin Radončić i Sredoje Nović (SNSD).

  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = one