More

  Spiralu neprestanog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma moramo hitno prekinuti

  - Advertisement -

  Nije nikakva tajna da su mnogi bh. građani uspješne i ostvarene ličnosti van granica BiH koje obrazovnim postignućima te ugledom koga postižu u svome životnom okruženju uspijevaju doseći čak i one pozicije koje su za balkansko poimanje svijeta nezamislive.

  Jedan od njih je i Adis Ahmetović, koji spada u grupu od 25 zastupnika SDP-a u trenutnom sazivu njemačkog Bundestaga iz pokrajine Donja Saksonija, gdje je Adis 1993. rođen, od oca Fuada iz Kladnja i majke Edine iz Krajine, koji od 90-ih godina prošlog stoljeća žive u Njemačkoj.

  Pored Adisa mandat u Bundestagu ostvarila je i Jasmina Hostert, rođena Sarajka, iz iste političke frakcije kojoj pripada i mladi Ahmetović.

  Pošto gospodin Ahmetović danas dolazi u višednevnu posjetu na naše prostore, preko njegove Press službe smo posredstvom našeg novinara H. Karića dobili saopštenje za javnost koje u cjelosti prenosimo:

  Adis Ahmetović na putovanju u inostranstvo po Srbiji i Bosni i Hercegovini – „Trebamo novi početak njemačke politike prema Zapadnom Balkanu”

  Danas, srijeda 2.2.2022. član Bundestaga i član Odbora za spoljne poslove Adis Ahmetović putuje u Beograd i Sarajevo.

  Petodnevno putovanje će se fokusirati na razgovore o EU integracijama i pouzdane perspektive ulaska u EU zemalja zapadnog Balkana te prevazilaženje etničkih podjela u regionu.

  “Dijelovi političkih elita u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali u drugim zemljama Zapadnog Balkana, aktivno doprinose daljnjoj fragmentaciji i destabilizaciji i ruše napore da se stvori jaka, pluralistička demokratija u regionu.

  Otvorena razmišljanja o povlačenju novih granica duž etničkih linija na Zapadnom Balkanu treba da budu signali upozorenja.

  Moramo zaustaviti ovaj etno-nacionalizam”, riječi su člana Bundestaga i izvjestioca poslaničke grupe socijaldekokratke partije (SPD) za  Zapadni Balkan, Adisa Ahmetovića. 

  „Spiralu neprestanog podrivanja Deytonskog mirovnog sporazuma, moramo hitno prekinuti.

  Ovakav način djelovanja je zabrinjavajući i krije značajne opasnosti za vanjsku i sigurnosnu politiku EU”, naglašava Ahmetović.

  Ovaj socijaldemokrata vidi Njemačku u posebnoj ulozi:

  „Treba nam novi početak njemačke politike prema Zapadnom Balkanu. Inače će uticaj restriktivnih sila poput Rusije, Kine ili Mađarske rasti”

  Posjeta Srbiji

  Na početku putovanja u Beogradu, nakon razgovora sa njemačkim ambasadorom, dogovorena je razmjena mišljenja sa predstavnicima  civilnog društva o unutrašnjoj političkoj situaciji u Srbiji.

  U četvrtak će se poslanik Bundestaga sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

  Nakon toga slijedi razgovor o situaciji Roma u Srbiji te sastanak sa Jadrankom Joksimović, ministricom za evropske integracije Republike Srbije.

  Dalji razgovori će se voditi sa predstavnicima odbora za vanjske poslove i komiteta za EU integracije, te sa opozicionim političarima.

  Završetak srpskog dijela putovanja planirano je u petak ujutro, razgovorom sa Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova Republike Srbije, kao i posjeta Centru za kulturnu dekontaminaciju.

  Posjeta Bosni i Hercegovini

  U Bosni i Hercegovini, Ahmetović se u petak poslijepodne u Sarajevu sastaje sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem.

  Uveče je planiran sastanak Ahmetovića sa studentima Univerziteta u Sarajevu gdje će biti razgovarano o njemačkoj spoljnjoj politici.

  Subota počinje obilaskom Baščaršije, zajedno sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

  Kao čin sjećanja na napad granatom 1994. godine bit će položen vijenac na spomen ploču na pijaci Markale.

  Nakon toga žičarom se produžava do planine Trebević, gdje će Ahmetović zajedno sa ekološkim aktivistima razgovarati na temu zagađenja zraka.

  Kasnije u toku dana zastupnik Bundestaga će posjetiti trupe EUFOR-a u Butmiru. 

  U nedjelju putovanje završava posjetom Muzeju ratnog djetinjstva i sastankom sa predstavnicima udruženja “Učenici pomažu živjeti”. 

  „Umjesto širenja etničkih podjela, sve snage treba zajedno da rade na jačanju budućnosti regiona a to posebno mora doći do mlade generacije.

  Region Zapadnog Balkana može kulturno, historijski i ekonomski mnogo toga zajedničkog doprinijeti budućnosti Evrope.

  EU i Njemačka stoga stoje na obećanju pouzdane perspektive pristupanja EU za države Zapadnog Balkana”, rekao je Ahmetović.

  SA NJEMAČKOG PREVEO I PRIREDIO: Hakija Karić

  [VEZANI ČLANAK – Adis Ahmetović, Njemačka: Da je dogovor u Neumu postignut, bio bi štetan po BiH]

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img