Spektakl za Novu godinu u Brčkom: Dolazak najavio i Enis Bešlagić (VIDEO)

Dok se u pojedinim bosanskohercegovačkim gradovima ne odlučuju za značajnije obilježavanje novogodišnjih praznika, Brčko distrikt ipak priprema vatreni doček Nove godine uz mnoštvo dodatnih sadržaja tokom decembra i januara. Na Trgu mladih građane će zabavljati Nina Badrić, a svoj dolazak je najavio i popularni glumac Enis Bešlagić.

„Čari zime“, naziv je manifestacije kojom Brčko distrikt želi proširiti svoju turističku ponudu i privući veći broj posjetilaca tokom decembra i januara. Pružena je mogućnost lokalnim proizvođačima da promovišu svoje proizvode. U Novu godinu građane će uvesti popularna pjevačica Nina Badrić uz vatromet, a hit je postalo klizalište na centralnom brčanskom trgu, što je novitet ove godine.

„Vjerujemo da će ova manifestacija znatno obogatiti zimske sadržaje u našem gradu, tako da je zaista ovo nešto što treba svake godine još više obogaćivati. Za sada, čini mi se, iz posjete koja je ovdje na Trgu, da smo ostvarili pun pogodak”, kazao je u izjavi za medije Marko Draganić, šef Sektora za informisanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Građani koje smo anketirali na glavnim brčanskim ulicama, kao i uvijek, imaju različita mišljenja po pitanju obilježavanja novogodišnjih praznika.

„Ima neko ko slavi, ko hoće. Nek se djeca raduju životu, mladost je jedna. Nema dvije mladosti, samo jedna. I neka, lijepo je ovo, prelijep je meni grad.“

„Možda malo prošetam, ali generalno nisam za neku akciju, pogotovo u koroni.“

„Nisam pristalica tih organizovanja novih godina, ali eto. (Mislite da se novac treba usmjeriti negdje drugo ili?). Pa trebalo bi možda.“

Svi ovi zimski sadržaji građane će koštati više od 200.000 maraka. Brčko vodi brigu i oko ukrašavanja grada, a ove godine izdvojeno je dodatnih 100.000 maraka.

„Opredjeljenje je da koliko-toliko ovaj zimski period, posebno ova dva duga dva mjeseca – decembar i januar, učinimo što ugodnijim svima onima koji će se nalaziti u tom periodu ovdje u gradu, ukoliko imaju želju da izađu do centra grada i konzumiraju nešto od ovih programa koje smo mi predvidjeli za njih”, izjavio je gradonačelnik Esed Kadrić.

Proslave u zatvorenim i na otvorenim prostorima u Brčko distriktu su omogućene uz fizičku distancu, koja je izdata u vidu preporuke. Takozvano pravilo VPT (vakcinisan, prebolio, testiran) neće se uvoditi, barem za sada.

Novinar: Adis Mujdanović
--